Kadın astronot grubu Mars’tan Dünya’ya döndü!

0
229 Okunma
kadin astronot grubu

Mars habitatında iki haftalık görevlerini tamamlayan kadın astronot grubu gerekli misyonları yerine getirerek ‘’Dünya’ya’’ döndü.

Uzay araştırmalarının son yıllarda iyice artmasıyla birlikte kadınların da uzay bilimindeki değeri anlaşılıyor. Bu kapsamda değerlendirilmesi gereken Mars misyonu, iki haftalık simülasyon sürecinin ardından tamamlanmış oldu.

Kadın astronotlar hakkında yaşanan bazı olumsuz gelişmeler ile bir süre önce gündeme gelen NASA, bu gelişmeleri telafi etse de hala uzay bilimi ve kadın arasındaki ilişki birçok kişi tarafından yadsınıyor. Kadınların uzay araştırmalarına katılmasını artırmak ve gelişmelere katkı sağlaması için ortaya çıkarılan Sensoria I olarak bilinen bu misyon, HI-SEAS’taki ilk tüm kadın misyonu olarak da biliniyor.

Neden kadın misyonu olarak biliniyor?

Çünkü altı kişilik bilim insanı ekibini içinde barındıran projenin liderleri kadınlar ve bir dizi görevin de kontrolü ve izlenmesi bu kadınlar tarafından yapılıyor. Space.com‘daki habere göre, HI-SEAS misyonu için bir ilk olmakla birlikte, görev ilk tüm kadın Mars analog misyonu da değil aslında. Bu unvan, 2005 ve 2006 yıllarında Mars Cemiyeti’nin Utah’taki Mars Çölü Araştırma İstasyonu’na ait.

kadın astronot grubu

Kadın astronot grubu bu misyonu başarıyla tamamladı

Simülasyon olsa da sonuçta farklı bir yaşam formunun içinde yer alan astronotlar görev sonrası, bulundukları yerden yalnızca 100 km uzağa gidilmesine rağmen tamamen farklı bir Dünya’da yer aldıklarını söylüyor.

Projenin amacına gelince; uzay alanında çalışan kadınları mesleki gelişimlerinin oluşmasını sağlamak ile birlikte desteklemek ve yükseltmek olarak tanımlanıyor. İlk Sensoria misyonunun başarıyla tamamlanmasının programın geleceğini ve gelecekteki Sensoria misyonlarını bilgilendirmeye yardımcı olacağını söyleyen proje yetkilileri, gelecekte projenin eğitim programları ve işbirlikleri yoluyla daha da zenginleşeceğini söylüyor.

Mars yüzeyini temizleyen altı araştırmacı; Hastings, Erin Bonilla, Adriana Blachowicz, Makiah Eustice, Sian Proctor ve Maraia Hoffman, iki haftadır bu misyonu gerçekleştiriyor. Genetik sıralama yapan ekibin, besinleri fermente etmesi, yeni teknolojileri araştırması ve sözel olmayan yeni iletişim yollarını geliştirilmesi bu misyonun bir parçası adeta.

NASA’da batarya değiştirme işi kadınlara emanet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz