Koronavirüs tedbirlerinde değişiklik: Karantina süreleri uzadı

0
300 Okunma
Koronavirüs tedbirlerinde değişiklik: Karantina süreleri uzadı

Sağlık Bakanlığı koronavirüs tedbirleri kapsamındaki rehberi geçtiğimiz gün güncelledi. Varyant virüslerin artış göstermesi ile birlikte tedbirler artıyor. Artık yakın temaslı kişiler için karantina süresi 14 güne çıkarıldı. İşte detaylar

Karantina süreleri uzadı

Sağlık Bakanlığı varyant virüslerin yayılımının önene geçebilmek amacıyla tedbirleri genişletti. Söz konusu varyant virüslerin daha yayılmacı ve ağır vakalara sebep olması nedeniyle; yakın temaslı vatandaşlar için karantina süresi 10 günden 14 güne çıkarıldı. Daha önce yakın temaslı kişilere uygulanan 10 günlük karantina süreci; 7 gün sonra verilen testin negatif çıkması ile son buluyordu. Yeni tedbirler kapsamın da bu durum da ortadan kalktı. Artık yakın temaslı olan vatandaşlar sonuçları negatif çıksa dahi karantina sürelerini tamamlamak zorunda. Bir diğer yenilikte aşı olanlar ile ilgili. Yeni düzenlemeye göre temaslı vatandaşın aşılı olup olmaması durumu değiştirmeyecek. Kısaca aşı olsanız dahi karantina mecbur tutulacak.

Twitter “Mavi tik” başvurularını durdurdu

Koronavirüs tedbirleri genişletildi

Daha bir çok yeniliğin bulunduğu rehberde; Varyant virüslerin artması ve çeşitlenmesi sebebi ile alınan yeni önlemler hakkında şu ifadeler yer alıyor;

“Yakın temaslı olarak değerlendirilen kişiler son temaslarından sonraki 14 gün boyunca karantinaya alınmalıdır. Karantinaya alınan kişiler Covid-19 semptomları açısından telefon ile sorgulanarak izlenmeli, gerekir ise ev ziyareti yapılmalıdır. Temaslı takibi İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilmeli ve aile hekimleri ile birlikte yürütülmelidir. Temaslı değerlendirilmesi yapılırken, semptomatik vakalarda semptomların ortaya çıkmasından önceki 2 gün (48 saat); asemptomatik vakalarda PCR testi için numune alınmasından önceki 2 gün (48 saat) içinde temaslı olan kişiler değerlendirmeye alınır.

Kesin Covid-19 tanısı almış ya da iki doz aşı olmuş kişiler (ikinci doz uygulamasının üzerinden 14 gün geçmiş olmak kaydı ile) tanı aldığı; ya da 2. aşı dozundan 14. günden sonraki 3 ay içerisinde başka bir Covid-19 vakası ile temasının olması durumunda temaslı olarak değerlendirilirler. Yakın temaslı kapsamında olanlar 14 gün süreyle karantinaya alınır. 7. gün yapılan PCR testi sonucu negatif ise karantinaları sonlandırılır. Ancak hane halkı ya da hizmet verdikleri kişiler arasında risk grubunda olan kişiler varsa; 14 gün süre ile bu kişilere yakın temastan ya da hizmet vermekten kaçınırlar, kişiler kendilerini semptom takibine alırlar. Yukarıda tanımlanan durumların üzerinden 3 aydan fazla bir zaman geçmişse, bu kişiler rutin temaslı algoritmasına göre değerlendirilir.”

Geçtiğimiz gün güncellenen koronavirüs tedbirleri Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz