Norveç, fotoğraf düzenleme karşıtı yasa çıkardı

0
659 Okunma
fotoğraf düzenleme

Norveç fotoğraf düzenleme ve rötuş işlemleri hakkında yeni bir düzenlemeye gitti. Bundan sonraki süreçte fotoğraf üzerinde filtre veya editleme yaptığı halde bunu açıkça belirtmeyen ünlülere para cezası uygulanacak.

Sosyal medya platformlarının yaygın kullanımı ile meslek haline gelen influencerlar artık fotoğraflarını düzenlediğini beyan etmek zorunda. Norveç Bakanlığı tarafından önerge olarak sunulan bu yasa büyük bir memnuniyet ile kabul edildi.

TikTok video sürelerini uzatıyor. İşte detaylar

İnfluencerlar fotoğraf düzenleme ve filtreleme yaparsa bunu belirtecek

Özellikle sosyal medyadan para kazanan influencer ve ünlüleri kapsayan bu yasa; vücudun boyut veya şeklinin, ten renginin düzenlendiği tüm fotoğraf düzenleme ve filtrelerde geçerli olacak. Yeni yasaya uymayan kişiler, para cezası ardından da hapis cezası alacak. Fakat konunda bazı esneklikler de yer alıyor. Örneğin ten rengini daha aydınlık gösterebilecek parlaklık ve doygunluk gibi ışık ayarları yasak çerçevesinde sayılmıyor. Gün geçtikçe artan gerçekçi olmayan fotoğraf düzenleme ve filtreleme araçları hakkında Jameela Jamil, Harper’s Bazaar’daki yazısında şu ifadelere yer verdi.

“Gerçek tenin neye benzediğini, gerçek uzuvların nasıl göründüğünü görmeyi bıraktık; herkes boyunu uzatıyor ve belini inceltiyor. Hepsi temelde laboratuvar yapımı bir bebeğin aynı prototipine uymaya çalışıyor. Fotoğraf düzenlemenin neden olduğu hasarı hafife alıyoruz.”

Ayrıca Harper’s Bazaar da yayınlanan yazı da; fotoğraf düzenleme ve filtrelemenin daha özgüvensiz bir Z kuşağına sebep olduğu yer alıyor. Her iki kadından birinin kendini sevmek yerine güzelliğinden şüphe duyduğu;  kadınların %72’sinin vücutlarını olandan farklı göstermeye çalıştığı da ifadeler arasında yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz