Parmak izi okuyuculu kredi kartı uygulaması başladı!

0
251 Okunma

Modern çağın gereklilikleri her geçen gün değişiyor. Bu değişim kafa karışıklığı yaratsa bile insan hayatını kolaylaştıran birçok özelliği içinde barındırıyor. Örneğin, kredi kartları

Temassız özellikli kredi kartları hayatımıza girdiğinden beri alışveriş yaparken daha az vakit harcamaya başladık. İngiliz bankası Natwest ise bunu daha farklı ve güvenli bir hale getirdi. Banka, NFC özellikli kredi kartının üzerine parmak izi okuyucusu yerleştirdi. Nisan ayında 200 müşteri ile birlikte denenmeye başlanacak olan yeni uygulama daha sonrasında tüm İngiltere’ye yayılacak. 

Parmak izi okuyuculu kredi kartı tıpkı bizim temassız kartlarımız gibi çalışıyor. 30 sterline kadar yapılacak tüm ödemelerde bu sistem kullanılabiliyor. Böylelikle düşük fiyatlı ödemeler için şifre girmeye gerek kalmıyor. Aynı zamanda kimlik tespiti yapılıyor olması güvenlik konusundaki tereddütü de ortadan kaldırıyor. 

Parmak izi verileri bankanın veritabanında saklanıyor. Tabi korsanların buraya sızmamasının önünde çok fazla bir engel bulunmuyor. Yine de bizim kullandığımız temassız özelliğinden biraz daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz. 

Parmak izi okuyuculu kredi kartı uygulaması için yapılan çalışmalar 2015 yılında başladı. Gemalto isimli şirket tarafından geliştirilen teknoloji ilk olarak 2017 yılında Güney Afrika’da kullanıldı. Uygulama için geçen yıl ise bir İtalyan bankası olan Instesa Sanpaolo pilot banka olarak seçildi. Şimdi de sıra Natwest’te. 

Daha da kolaylaşacak

Müşterilerinin bu uygulamayı kullanabilmesi için ilk olarak bankayı ziyaret edip parmak izini vermesi gerekiyor. Henüz akıllı telefon aracılığıyla bu kaydı vermek mümkün değil. Ancak Natwest bunun üzerinde yaptığı çalıştırmaları da sürdürüyor. 

200 kişilik ilk ekip parmak izini bankada verse de uygulama genişlediğinde banka, Gemalto ile işbirliği kapsamında bunu akıllı telefonla yapılabilir hale getirecek. Tıpkı Apple Pay ve Google Pay’de olduğu gibi. 

Günümüzde kredi kartı taşıma zorunluluğu rahatsız edici olmaya başladı. Ülkemizde de bazı mobil uygulamalar sayesinde ödemeleri fiziksel olarak kart yanınızda olmadan yapmak mümkün. Bunun için tek gereken akıllı bir telefon. Akıllı telefonlar artık parmak izi okuyucu ya da yüz tanıma gibi biyometrik yeteneklere sahip. Bu yeteneklerden daha fazla faydalanmak, hayatı daha da kolaylaştırmak gerekiyor. Bankaların ilerleyen zamanda bu konularda daha fazla geliştirme yapacağı ortaya. Ancak şimdilik beklemekten başka çare yok. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz