Penceresiz uçaklar hava yolculuğunun geleceği!

0
266 Okunma

Yükseklikten ya da kapalı alandan korkanlar için uçak yolcuğu çoğu zaman çileli bir hâl alıyor. Dubai merkezli havayolu şirket Emirates bu korkulara sahip yolcularının içini rahatlatacak çalışmalar yapmaya başladı. Dünyanın önemli havayolu şirketlerinden biri olan Emirates, uçaklarını daha hızlı ve hafif yapabilmek için pencereleri tamamen kaldırmaya hazırlanıyor. Hava yolculuğunun geleceği penceresiz uçaklar olacak.

Penceresiz uçakta, uçağın dışına fiber optik kameralar yerleştirilecek ve yolcular dışarıdaki görüntüyü içeriye yerleştirilen panellerden izleyecek. Emirates Başkanı Sir Tim Clark’ın söylediğine göre içeriye yansıtılan görüntüler oldukça doğal olacak. 

Dışarıdan bakıldığında camsız görünen uçaklar kabinde yolcularını geniş pencerelerle karşılıyor olacak. Böylece pencereler yüzünden oluşan yavaşlığı ve ağırlığı da ortadan kalkacak. Bu sayede uçak daha yüksekten uçabilecek ve uçuş süreleri kısalacak. 

Penceresiz uçakların avantajları ve dezavantajları neler?

Öncelikle avantajlarından bahsedelim. Yolculara havada istedikleri açıdan görüntüyü doğal bir şekilde izleyebilecek. Düşündüğünüzde gökyüzünde tüm açılardan çok benzer görüntüler elde edildiğini düşünebilirsiniz ancak uçuş sırasında bu görüşlere müdahale etmek hem çok keyifli hem de önemli bir vakit geçirme aracı olabilir. Ayrıca hızlanan ve hafifleyen uçaklar daha az yakıt harcayacak bu da uçak bileti fiyatlarına olumlu yansıyacak. 

Tabiki penceresiz uçaklar için tablo her zaman pozitif değil. Potansiyel sorunlar da mevcut. Bunlardan en önemlisi güvenlik. Kabin görevlilerinin olası bir tehlike anında dışarıyı anında görebilmesi gerekiyor. Eğer dışarıdan kamera ile aktarılan görüntü de gecikme yaşanırsa önemli bir güvenlik sorunu ortaya çıkabilir. Ayrıca türbülans durumlarında görüntülerdeki titreme yolcuları huzursuz edebilir. 

Penceresiz uçaklar için atılması gereken birçok adım ve yapılması gereken birçok uluslararası düzenleme var. Şimdiye kadar Emirates’in business class uçuşlarında yüksek kaliteli sanal monitörler kullanılıyordu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz