Bir yıldan uzun zamandır hayatımızda olan COVID-19 hastalığı ile ilgili her geçen gün yeni bir sonuç daha ortaya çıkıyor. Henüz semptomları ve bulaş şekilleri kesinlik göstermeyen ve çeşitli mutasyonlar ile daha karmaşık hale gelen salgınla ilgili araştırmalar devam ediyor. Bulaş hakkındaki araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Araştırmaya göre ağaç polenlerinin aşırı yoğun olduğu dönemler koronavirüs hastalığının bulaş oranını arttırıyor.
COVID-19 en çok bahar poleni zamanı artış gösteriyor
Münih Teknik Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre; Avrupa’da ilk yaygın hastalık dönemi ağaç polenlerinin yoğun olduğu dönemle benzerlik gösteriyor. Dr. Athanasios Damialis tarafından yapılan araştırmada; 31 ülke ve 130 alandaki hastalığın yayılım hızı ile polen miktarı kayıtları karşılaştırıldı. Diğer etkenler de göz önünde bulundurulduğunda araştırmayı yapmak oldukça zor bir hal alıyor. Çünkü COVID-19 en çok sosyal mesafe, hijyen ve maske üçlüsü etrafında artış-azalış gösteriyor. Araştırmaya yine de devam eden Dr. Athanasios Damialis; Farklı ülkeden katılan yazarlar ile birlikte Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde makale yayınladı. Araştırmanın sonuçlarının yer aldığı makalede; COVID-19 hastalığının üst seviyeye çıktığı dönemin 4 gün öncesi, polenlerin yüksek olduğu döneme denk geliyor. Bazı yazarlar açıklamayı daha da genişleterek; “Polen, bazen nem ve sıcaklık ile sinerji halinde, ortalamada, enfeksiyon hızı çeşitliliğinin %44’ünü açıklayabiliyor.” Şeklinde açıklama yaptı.
Bahar aylarına girdiğimiz bu dönemde ülkemizde de polen yoğunluğunun yaşanması muhtemel. Araştırma sonucu baz alındığında; özellikle açık alanlarda maskeyi çıkarma gibi alışkanlıklarımıza bir süre ara vermeliyiz.