Regl İzni Nedir? Hangi ülkeler bu izni kullanıyor?

0
1.099 Okunma

Kadınların, ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar her ay yaşamak zorunda olduğu regl, bazen çok sancılı geçebiliyor. Hatta uzmanlar tarafından bir kalp krizi kadar acılı olduğu da söyleniyor. Peki durum bu kadar ağırken kadınlar nasıl gündelik yaşamına devam edebiliyor? Çalışma alanlarında regl izni neden verilmiyor? Veriliyorsa nereler bu uygulamayı gerçekleştiriyor? İşte cevaplar!

Regl ve Regl İzni Nedir?

Regl İzni Nedir? Cinsiyet Eşitliğini Vizyon Edinerek Kadın Çalışanlarına Regl İzni Veren Ülkeler!

Regl, ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak gerçekleşen vajinal kanamalardır. Bu kanamalara regl, âdet kanaması ya da menstrüasyon’da denir. Her 21 ila 35 günde bir kez gerçekleşen reglde kadınlar vücudundaki pis kanı dışarıya atar veyahut gebelik sürecine girer. Sancılı ve ağrılı geçen bu süreçte genelde kadınlar, evde dinlenerek vakit geçirmek isterler.

Regl izni de tamda bu noktada ihtiyaç duyulan bir gündür. Fakat bu uygulama bazı toplumlarda kadınların zayıf ve verimsiz işçiler olduğu algısını arttıracağı için tartışmalı bir konudur. Hatta ülkemizde bu karar meclise sunulmuş fakat herhangi bir sonuç alınamamıştır.

Regl İznini Hangi Ülkelerde Var?

Âdet izni politikası  ilk defa 1921 yılındaki devrim sonrasında Sovyetler Birliği‘nde bazı iş sektörlerinde uygulamaya geçti. Daha sonrasında bu durum ayrımcılık gerekçesi ile 1927 yılında uygulamadan kalktı. 

Regl izninin ortadan kalkmasındaki en  büyük neden “kadın zayıflığı” algısı yaratacak olmasıydı. Bunun yanı sıra kadınların erkek yöneticilerine bu durumu söylemekteki çekingeleri de bir farklı sebep. Ama her ne olursa olsun bu uygulamayı sistematikleştirmiş ülkeler de mevcut. Genelde Asya kıtasında Japonya, Tayvan, Endonezya ve Güney Kore gibi ülkelerde ücretli veya ücretsiz bir şekilde regl izni kullanılabiliyor.

Regl izni: Hangi ülkelerde uygulanıyor, kadınların deneyimleri neler? - BBC News Türkçe

Geçtiğimiz günlerde İspanya da ülkesindeki  kadınlar için  yeni bir düzenleme kararı aldı. Kararda âdet sancısı çeken çalışanlarına üç güne kadar ücretli izin alma hakkı tanıdı. Böylelikle regl izni veren ilk Avrupa ülkesi oldu.

Ülkemizde ise geçtiğimiz yıl Hindistan merkezli gıda tedarik şirketlerinden Zomato, böyle bir karar almıştı. Karar tüm Türkiye’de büyük bir yankı uyandırdı. Eleştirenler olsa da bu kararı tebrik eden milyonlarca kişi vardı.

Zomato'dan Çalışanlarına Regl İzni • Bigumigu

Editörün gözünden aynı zamanda bir kadın olarak yorum yapacak olursam alınan bu karar belli sınırlar içerisinde ihmal edilmeyecek düzeyde hazırlanırsa oldukça sevindirici olabilir. Çünkü kadınların yaşadığı bugün oldukça ağrılı ve sinir bozucu bir gündür. Böyle bir haldeyken çalışmak büyük ihtimalle verimsiz olacaktır. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz