Robot süpürgeler bilgilerimizi mi sızdırıyor?

0
344 Okunma

En trend küçük ev aletlerinden biri olan robot süpürgeler artık neredeyse bütün evlerde var. Farklı marka ve modellerde bir çok çeşidi bulunan bu süpürgelerin temel çalışma prensipleri ise mesafe sensörlerini ve ışık algılama teknolojisini kullanmak. Araştırmacılara göre bu süpürgeler evinizin şeklini ve evdeki konuşmaları başka programlara aktarabiliyor.

Robot süpürgeler tehlikeli mi?

NUS Computer Science’ta Yardımcı Doçent Jun Han ile birlikte çalışan bir doktora öğrencisi Sriram Sami konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu,

“Akıllı hoparlörler ve akıllı güvenlik kameraları dahil olmak üzere akıllı cihazların yaygınlaşması, bilgisayar korsanlarının özel anlarımızı gözetleme özel bilgilerimizi ele geçirme yollarını artırdı. Yöntemimiz, hassas verileri yalnızca ev tipi bir robot elektrikli süpürge kadar zararsız bir şey kullanarak toplamanın artık mümkün olduğunu gösteriyor. Çalışmamız, bu tür kötü niyetli saldırıları önlemek için acil pratik çözümler bulma ihtiyacını gösteriyor. ”

Bilgilerimizin çalınabilme yöntemi ise LidarPhone olarak adlandırılıyor. Işık algılama ve mesafe sensörlerini kullanan bu yöntem konuşmalarınızı dinlemek için lazer bir mikrofona dönüşüyor.

2020 yılında en çok satan robot süpürgeler

Peki araştırmacılar bu kanıya nasıl vardı? İki ayrı ses kaynağı ve bir robot süpürgenin kullanıldığı deneyde 19 saatlik bir kayıt oluşturuldu. Kayıt sırasında banka sayıların ve banka numarası gibi verilerin kolayca aktarılabileceği tespit edildi. Bu kayıtlar sonucunda dinlenen kayıtlarda % 91’lik doğruluk oranına ve televizyon seslerini tanımlarken % 90’lık bir doğruluk oranına ulaştı.

Robot süpürgeler nasıl tehlikesiz hale getirilir?

Araştırmacılar tehlikelerden korunmak için cihazınızı kullanmadığınız zamanlarda WİFİ bağlantısını koparmanızı öneriyor. Artık teknolojik aletlerin hayatımızdaki yoğunluğu bir hayli arttı ve kullanılan teknolojiler çok gelişti. Sadece robot süpürgeleriniz için değil diğer cihazlarınız için de benzer tedbirleri kullanmanızı ve cihazlarınızı daha dikkatli seçmenizi öneriyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz