RTÜK, Netflix kararını verdi: ”Minnoşlar” kaldırılacak!

1
460 Okunma
RTÜK Netflix minnoslar filmi icin karar-00

Özellikle Türkiye’de çocuk istismarının yüksek oranlarda olması, Netflix‘in yeni filmi için sosyal medyadan tepkilere neden olmuştu. Çocukları metalaştırdığı ve istismar ettiği gerekçesiyle RTÜK’e şikâyet edilen Fransız filmi, için karar çıktı. Yakın zaman önce Netflix minnoşlar filmi için kurul toplayan RTÜK, nihai kararını vermiş bulunuyor.

RTÜK, Netflix minnoşlar filmi için karar verdi

Eylül ayında kullanıcı karşısına çıkartmaya hazırlanan ve sosyal medya üzerinden eleştiri oklarının hedefine alınan Netflix’in Minnoşlar filmi bu noktada bakanlığın devereye girmesiyle RTÜK’e taşınmıştı. RTÜK söz konusu filmin yapılan şikâyetler kapsamında olup olmadığı konusunda değerlendirme yaptı.

Değerlendirme yapmak için seçilen kuruldan karar çıktı. Bu kapsamda 9 Eylül 2020’de yayımlanması planlanan filmin katalogdan kaldırılmasına karar verildi. Yani RTÜK kararına göre Netflix’in filmi 9 Eylül tarihinde kullanıcılarla buluşturmaması gerekiyor.

RTÜK Netflix minnoslar filmi icin karar-00

DHA’dan Aslıhan Altay Karataş’ın haberinde yer alan ifadelere göre, ”Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayımladığı filmin fragmanında çocuk istismarına yönelik görüntülerin yer alması sebebiyle Netflix’e yayın ilkesi ihlâli cezası verdi. Çocuk istismarı görüntüleri içeren film de katalogdan çıkarılacak.” deniyor.

RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık yapan radyo ve televizyonların, Üst Kurul denetimine alınmasından sonra ilk kez bir seç-izle platformunun dosyasının görüşüldüğü aktarıldı.

Netflix hakkında hazırlanan uzman raporunun ele alındığı Üst Kurul toplantısından çıkan açıklamalarda:

“Uzman raporunda yer alan çocukların erken yaşta yetişkin yaşantısı içinde yer aldığı, istismar ve kötüye kullanım içeren bir yapımın potansiyel çocuk istismarı davranış örüntülerini ortaya çıkarabileceği değerlendirildi. RTÜK, müzakereler sonucunda bahse konu yapımla Netflix’in, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (ğ) bendinde yer alan ‘yayın hizmetleri çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez’ hükmünü ihlal ettiği ve bu sebeple yayıncı kuruluşun söz konusu programı kataloğundan çıkarması gerektiğine oy birliğiyle karar verildi” ifadelerine yer verildi .

Netflix’in bu durum karşısında ne yapacağı ise bilinmiyor.

Netflix Türkiye’de eylül ayında hangi içerikler var?

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz