Satürn gezegeninin uydularından biri bir sır saklıyor

0
846 Okunma

Yakın zamanda yayınlanan yeni kanıtlara göre, Satürn’ün 146 uydusundan biri olan Mimas’ın buzlu kabuğunun altında büyük ihtimalle bir okyanus var. Daha önceki araştırmalar, uydunun buzlu yüzeyinin altında su olabileceğini öne sürüyordu.

Satürn’ün uydusu Mimas’ta bir okyanus olabilir

Paris Gözlemevi’nden gökbilimci Valéry Lainey liderliğindeki çalışma,  uydunun iç kısmının katı olduğuna dair diğer teorilerle çelişiyor. Bu, Mimas’ı güneş sistemindeki dalgalı denizlere sahip olduğuna inanılan dokuzuncu yer haline getiriyor.

NASA’ya göre yaşamın ortaya çıkması için üç temel bileşen gerekli: enerji, organik moleküller ve su. Mimas, güneşin çevresindeki okyanus bulunan yerlerin giderek büyüyen listesinin en sonuncusu. Diğerleri arasında Satürn’ün uyduları Titan ve Enceladus; Jüpiter’in uyduları Europa, Ganymede ve Callisto; Neptün’ün uydusu Triton; ve Plüton var.

Mimas’ın okyanusu pek çok gökbilimci için beklenmedik çünkü yüzeyde çatlaklar, Enceladus ve Europa gibi su püskürten gayzerler ya da Titan gibi kalın bir atmosfer bulunmuyor. Dünya’nın denizleri yaklaşık 4 milyar yaşında ancak Mimas’ın suyu yalnızca 5 ila 15 milyon yaşında olabilir.

TUA, Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk deneyini paylaştı!

Araştırma ekibi, Cassini uzay aracından elde edilen; uydunun Satürn ile gelgit etkileşimlerine ilişkin önceki verileri kullanarak bu yaşı tahmin edebildi. NASA sondası 2004 ile 2017 yılları arasında Satürn’ü ve uydularını araştırdı. Bilim insanları uydunun yörüngesindeki yalpalamaları ve hafif değişiklikleri gözlemleyerek gizli bir okyanusun var olduğu sonucuna varabildiler.

Bilim insanları aynı zamanda derinliği de tahmin ediyor. Lainey’nin ekibi Cassini gözlemlerini bilgisayar simülasyonlarıyla birleştirerek bir okyanusun yer kabuğunun yaklaşık 12 ila 18 mil altında olması gerektiğini belirledi.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz