TUA, Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk deneyini paylaştı!

0
253 Okunma

İlk Türk astronot olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bayrağımızı dalgalandıran Alper Gezeravcı’nın uzay macerası son buldu. Artık Dünya’ya geri dönüş yolunda. Tüm Türkiye ilk astronotunu merakla beklerken Türkiye Uzay Ajansı resmi Twitter hesabından deneyin konusu ve sonuçlarıyla ilgili bilgiler ve video yayınladı. İşte Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk deneyi…

Türk Uzay Ajansı TUA, ilk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın uzayda yaptığı ilk deneyi paylaştı!

Alper Gezeravcı 19 Ocak 2024 tarihinde uzaya çıkan ilk Türk astronot olarak tarihe geçti. Gezeravcı’nın uzay yolculuğunda ona SpaceX Dragon kapsülü eşlik etti. İlk Türk astronot kalkıştan 32 saat sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’a ulaşmayı başardı. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda TÜBİTAK ve Türk Uzay Ajansı’nın hazırladığı deneyleri gerçekleştirdi. Bu deneyler bilimsel çalışmalara ışık tutacak. Ayrıca Türkiye’nin uzay çalışmaları için öncü niteliği taşıyacak.

Alper Gezeravcı’nın 14 günlük görev süreci olması planlanıyordu. Olumsuz hava koşulları yüzünden uzay istasyonunda birkaç gün daha fazla geçirdi. Ertelemelerin ardından nihayet Gezeravcı 7 Şubat 2024 tarihinde dönüş yolculuğuna geçti.

Sonunda bu da oldu: Radyasyona karşı robot köpek!

Uzay ajansı Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon Kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılma anını uzay meraklılarıyla paylaştı. Tüm Türkiye tek yürek olup ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı’yı beklerken Türk Uzay Ajansı yapılan ilk deneyin videosunu paylaştı.

Gezeravcı yaptığı deneyde mikro yer çekimi ortamında cisimlerin hareket dinamikleri inceledi. Yani bir cisim yer çekiminin sıfır kabul edilebildiği bir ortamda dönme, atalet momenti gibi değişkenlerinin nasıl değiştiği gözlemledi. Bu deney ortaokul, lise ve üniversite boyunca işlenen dinamik konuları için büyük önem arz ediyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın!

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz