Şimdiye kadarki en güçlü makine! Çin yeni süper bilgisayarını piyasaya sürdü

0
805 Okunma

Çin’ de üretilen makine, Guangzhou’daki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi için geliştirildi.  Bilgisayarın gizli ve sessiz bir biçimde piyasaya sürülmesi pek çok spekülasyona yol açtı. “Xingyi” olarak da bilinen Tianhe-3, Hewlett Packard Enterprise ve AMD tarafından Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı için geliştirilen ve yakında çıkacak “El Capitan” süper bilgisayarının yeteneklerini potansiyel olarak geçti.

Tianhe-3 süper bilgisayarı bilgi işlem teknolojisinde çok önemli bir gelişme olarak görülüyor

Tianhe-3, Çin’deki Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi tarafından üretilen bilgisayarlardan en sonuncusu. Daha önce üretilen Tianhe-1 ve Tianhe-2 de bu sektörde önemli etkiler yarattı. Hatta Tianhe-2, birkaç yıl sonra bile hala kendi sektöründe ilk 30  arasında yer alıyor.

Tianhe-3’ün en ilgi çekici yönlerinden biri ise işlemcisi. Matrix-3000 (MT-3000) hızlandırıcıları üzerine yapılan son bir çalışma, makinenin mimarisi hakkında bazı bilgiler sunuyor. Bu konuya derinlemesine inen araştırmacılar, Tianhe-3’ün CPU ve hızlandırıcı hesaplaması yanı sıra hesaplama kompleksi içinde bulunan iki farklı türde bellek içeren bir hibrit cihaz kullandığı sonucuna vardı.

Tianhe-3 süper bilgisayarı, yüksek performanslı bilgi işlem, yapay zeka modeli eğitimi ve kapsamlı veri analizi dahil olmak üzere çeşitli uygulamaları destekleyecek. Guangzhou Şehri ve Guangdong Eyaletine hizmet sağlayan Ulusal Süper Bilgisayar Merkezinin çok alanlı uygulama hizmetilerini artırması bekleniyor.

TikTok, Apple Vision Pro için yeniden tasarlandı!

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz