Türkiye’de uygulanan koronavirüs aşılarından Sinovac Faz-3 sonuçları açıklandı. Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre Sinovac aşı, Türkiye’de 83,5 etkinliğe sahip olduğu açıklandı.
Sinovac Faz-3’den umut verici sonuçlar
Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısı, 83,5 etkinliğe sahip. Ayrıca aşının hastaneye yatış engellemede %100 başarılı olduğu açıklandı.
Konu ile ilgili Hacettepe Üniversitesi bizzat açıklama yaptı. Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova yaptığı açıklamada araştırmanın detaylarına da yer verdi. 14 Eylül de başlayan çalışmalara 24 merkezden gönüllüler dahil oldu. Toplam 11.308 katılımcının 6.648’ine aşı enjekte edilirken, 6.568 kişiye de plasebo uygulandı.
“18-59 yaş arası gönüllüler gerçek aşı ve plasebo kolları olmak üzere iki ayrı kola dahil edilmiştir. Toplam 24 merkezden 10 bin 216 kişiye en az 1 doz gerçek aşı ya da plasebo uygulaması yapılmıştır. Bu gönüllülerden 6 bin 648’i gerçek aşı koluna dahil edilirken, 3 bin 568’i plasebo koluna dahil edilmiştir. Plaseboların tekrar gerçek aşı ile aşılanması ile toplam 25 bin 937 doz uygulama yapılmıştır. Dahil edilen gönüllülerin yüzde 57,8’i erkek iken, yüzde 42,2’si kadındır. Ortanca yaş 45’tir”
Çalışmalar kapsamında körelmenin ilk sağlık ocaklarında başladığı ifade edildi. Konu ile ilgili şu ifadelere de yer verdi,
“Ardından merkezlerin kapasitesine göre gönüllülerin körlemeleri 12 Şubat 2021 tarihine kadar kırılmaya devam edilmiştir. 12 Şubat tarihinde tüm gönüllülerin körlüğü kırılmıştır. Bu tarihe kadar görülen semptomatik ve RT-PCR ile doğrulanmış Covid-19 vakaları ile aşının etkililiği yüzde 83,5 olarak hesaplanmıştır. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulunmuştur. Çalışma süresince her iki kolda da ölüme rastlanmamıştır. En sık görülen yan etkiler yorgunluk yüzde 9.8, baş ağrısı yüzde 7.6, kas ağrısı yüzde 3,8, ateş yüzde 2,5, titreme yüzde 2.4 ve lokal yan etkilerden en sık görüleni ise enjeksiyon yerinde ağrı yüzde 1,6. İlk doz aşı sonrası ortanca takip süresi 70 gün, 2’nci doz aşıdan 14 gün sonrası için ortanca takip süresi 42 gündür.”
Türkiye aşıyı kullanmaya devam edecek
Etkinliği kanıtlanan aşı hakkında Türkiye 50 milyon doz sipariş verdi. Kullanılan aşının üretimi ise eski yöntemler ile benzerlik gösteriyor. Aşı ile enfekte etme özelliğini yitirmiş virüs vücuda enjekte edilerek bağışıklık vücudun kazanması hedefleniyor. Aşının yaygın yan etkileri arasında yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme ve ishal geliyor.