BioNTech aşısından umutlandıran gelişme

0
134 Okunma
BioNTech aşısı

Koronavirüs bir seneyi aşkındır hayatımızda. Ülkemizde ve tüm dünya da birçok insanın ölmesine ve çeşitli kısıtlamalara sebep olan hastalık için aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. BioNTech koronavirüs aşısı ile ilgili gelişmelerden umut verici sonuçlar var. Türk bilim insanlarının da katkısı ile geliştirilen BioNTech koronavirüs aşısı için tek doz yeterli olabilir.

Tek doz BioNTech koronavirüs aşısı derdimize çare olabilir

BioNTech aşısı

Dr. Özlem Türe ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in şirketi olan BioNTech, Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiriyor. Daha Önce İsrail’de başlayan BioNTech aşı çalışmaları birçok tartışmaya rağmen olumsuzlukları geride bırakmış gibi görünüyor.

Clalit Araştırma Enstitüsü ve Negev Ben-Gurion Üniversitesi BioNTech aşının yapıldığı 600 bin kişi üzerinde araştırılma yaptı. Bu araştırmaya Harvard Üniversitesi’nden destek geldi. Araştırmaya göre tek doz BioNTech aşısı koronavirüs hastalığını önlemede %62 seviyelerinde başarı sağladı. İlk veriler elde edildikten sonra aşının üzerinden geçen süre iki ila üç haftaya çıktığında bu oranda %72 civarına artış sağladı. Tek dozda bu oranları elde eden aşının ikinci dozu ile %92 gibi etki ile karşılaşıldı. Kısaca BioNTech aşısı ikinci doz sonrası enfeksiyonu %92 oranın da önleyebiliyor.

AstraZeneca aşısı çocuklar üzerinde denenecek

İsrail bu zamana kadar ülkedeki vatandaşların yüzde 53,7′sini aşıladı. Üstelik vatandaşların yüzde 37,8’i ikinci aşıyı da yaptırdı. Yapılan araştırmada özetle BioNTech koronavirüs aşısı etkinliği Faz 3’e göre koronavirüs semptomlarını ilk dozda yüzde 57; ikinci dozdan sonra yüzde 95 oranında önlediği ortaya çıktı. Henüz hastalığı önleyip önlemediği konusunda bir sonuca varılmasada, araştırmanın sonuçları umut veriyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech aşısı için ilk 800 bin dozun 10 gün içinde Türkiye’ye ulaşacağını açıklamıştı. Umut veren aşılama sonuçlarıyla birlikte ülkemizde bu aşılamanın başlatılması vatandaşın yüzünü güldürebilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz