Şirketinizde ilk işe alınanlar neden kadın olmalı?

0
238 Okunma
kadın çalışanlar

Şirketlerin kültür anlayışları şaşırtıcı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. New Yorker’da yakın zamanda yayınlanmış Uber hakkındaki bir makalede, ebeveynlerin çocuklarına DNA aktarmaları gibi, iş kurucularının da başlangıçta oluşan kendi kültürlerini ileriye aktardıklarından bahsediliyor. Peki, bu gelişim içerisinde kadın çalışanlar ne durumda?

Kültürlerin değişmeden ileriye aktarılması, farklılıkların ve değişimlerin oluşması için zor bir ortam yaratıyor. Bu sebepten dolayı, işlerin başlangıcında çeşitliliğe yer vermek, çoktan şekillenmiş bir kültürü çeşitlendirmeye çalışmaktan çok daha kolay bir seçenek.

Google,Uber ve Tinder gibi büyük teknoloji firmaları buzdağının sadece görünen bir kısmı olmakla beraber; geçmişte bu sahneyle birçok kez karşılaşıldı. İş hayatında çeşitlilik üzerinde erkenden durulmaya başlanmazsa, ileride çeşitlilik ve farklılıklara yer vermek 10 kat daha zorlaşacak.

Kadınların, kendilerini mutsuz eden yerlerde bulunmak istememelerinden yola çıkarak, kadın çalışanların erkek çalışanlara göre iş yerleri konusunda daha seçici oldukları söylenebilir. Maalesef bu sebepten dolayı, teknoloji şirketleri kısır bir döngüye giriyorlar. Cinsiyet, ırk gibi çeşitliliklere karşı pasif durmak şirketler için hiç de iyi bir hamle değilmiş gibi görünüyor.

Şirketlerin, proaktif olmaları ve bir amaca yönelik hareket etmeleri onların sorumluluklarından birkaçıdır. Eğer bir şirket sadece mülakatlar ve işe alımlar üzerinde ilerliyorsa, günün sonunda o şirket kendilerine yönelik olan önyargıları artıracaktır.

Kadınlara doğru işleri verin

Newtonx şirketinin kurucusu ve CEO’sunun ağzından tavsiyeler, bu konu hakkında şunları söylüyor:

“Kadınları hangi bölümlerde işe aldığınıza dikkat edin: Eğer kadın çalışanlar sadece küçük işler yapmaları için pazarlama, satış veya bunun gibi yerlere işe alındıysa, bu bir problem olarak karşınıza çıkar.

İşimi ilk kurduğumda, işin teknoloji kısmına bir kadın ortak almak ve bizim çalışanlarımızın bir kadına rapor vermelerini istiyordum.

İşe bir kadın ortak almam aslında çok özenli bir araştırma yapmamı gerektiriyordu. Karşıma çıkan ilk, ikinci ya da üçüncü kadını seçmedim, çünkü işe alacağım kadının yaratmak istediğim kültürü iyice benimseyebilecek tipten biri olmasını istiyordum. Uzun araştırmalar sonucunda, Anuja Ketan adında inanılmaz tecrübeli bir teknoloji uzmanı buldum. Ona ulaştım ve onu bizim şirketin ortaklarından biri olması için ikna ettim. Anuja’yı işe aldığım zamandan beri şirketin saygıya ve çalışkanlığa dayalı olan kültürüne uyum sağlıyor ve yazdığı yazılarla başka kadın teknoloji uzmanlarının ilham kaynağı oluyor.

Kadınlara, liderlik özellikleri gerektiren işleri ve toplum içinde ‘erkek işi’ diye bilinen görevleri vermekten çekinmeyin. Bu seçimler sizin şirketinizi büyütecek ve geliştirecektir. Unutmayın ki şirketlerinizde çeşitliliğe yer vermek; yeteneklerden ödün vermek değil, aksine çeşitliliğe ve yeteneğe sahip olmak için daha çok çalışmak demektir.”

Kültürel değerler içinde kadın çalışanlar korunmalı

“Eğer şirketinizde çeşitlilik yaratmak için kararlı değilseniz, farklılıklarla dolu bir ortam yaratamazsınız. Çalışanlarınızın çeşitlilik ve farklılıklarla karşı olan bakış açısını öğrenmek için işe aldığınız her yeni çalışana şirketinizin ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadığını net bir şekilde belirtin. Keskin kurallar koyun, bağırmayın, cinsiyetçi şakalara veya ırkçı yaklaşımları tolere etmeyin ve şikayetleri yok saymayın. Unutmamalıyız ki bir şirkette çalışanların yarısı kadın olsa bile hala o şirkette kadınlara karşı nefret devam etmektedir.

İş ortaklarımla beraber ilk işe alımlarımızı yaptığımız zaman çalışanlarımızın sadece becerilerini değil, aynı zamanda karakterlerini de değerlendirdik. Kötü ve gergin ortam yaratabilecek, bağırmaya yönelimli ve kırıcı konuşan kişileri işe almadık.”

Kültürel çeşitliliğe sahip şirketlerden ilham alın

“Uber, Tinder ve Google en başarılı şirketlerden bazılarıdır. Ama bu, onların kusursuz oldukları anlamına gelmiyor. Başka firmalar onların biçilen değerleri veya büyümeleriyle kıyasla daha başarısız olabilir; ancak Google, Uber ve Tinder, kültürel çeşitlilik ve çalışanların mutluluğu açısından kesinlikle kusursuz değil.

Ayrıca, örnek almak için şirketleri araştırırken, sadece bir şirketi tamamiyle değil, belirli alanlarda en başarılı olan birden fazla iş yerlerini rehber olarak kabul etmek çok daha mantıklı.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz