Sosyal medya, kız çocuklarının ruh sağlığını erkeklerden erken etkiliyor!

0
556 Okunma

Sosyal medya kullanımı erken yaşlara kadar düştü. Birçok ebeveyn bu durumun çocuklarına zarar vermesinden endişe duyuyor. Endişeleri haklı çıkaracak türden bir araştırma ile karşınızdayız. Yapılan araştırmaya göre sosyal medya platfomları; kız çocuklarının ruh sağlığını erkeklere göre daha erken dönemde etkilemeye başlıyor. İşte araştırma ve ortaya çıkan bulgular.

Kız çocukları daha erken dönemde etkilenmeye başlıyor

Sosyal medya, kız çocuklarının ruh sağlığını erkeklerden erken etkiliyor!

Psikologlara göre kız çocukları 11-13 yaş aralığında etki görmeye başlarken; erkek çocuklarına göre bu yaş aralığı 14-15 civarına denk geliyor. Ergenlik sürecinde daha kırılgan hale gelen çocukların olumsuz yönde etkilenme oranları artıyor. Bu doğrultuda kız çocukları daha erken ergenliğe dönemine girdiği için etkilenme sürelide daha erken oluyor. Sosyal medya kullanımı artan 11-13 yaş arası kız çocuklarının ilerleyen zamanda hayatlarından daha az memnun olduğu saptanmış. Aynı süreç erkekler için ortamala 14-15 yaş arasına denk geliyor. Deneysel psikolog ve Cambridge Üniversitesi’ndeki çalışmanın ilk yazarı Dr Amy Orben konu ile ilgili şu açıklamayı yapıyor;  “Sosyal medyanın yaşam memnuniyetini daha önemli ölçüde öngördüğü zaman, cinsiyetler arasında farklılık gösteren belirli yaşlar olduğunu görüyoruz.”

Hayattan memnuniyet oranı düşüyor

Sosyal medya, kız çocuklarının ruh sağlığını erkeklerden erken etkiliyor!

Bu konu hakkındaki araştırmalar son hızıyla devam ediyor. Young Minds adlı bir kuruluşun başlatmış olduğu çalışmaya göre son 4 yılda 5-16 yaş arası çocuklarda akıl sağlığı sorunu oranının %50 arttığı tespit edildi. Understanding Society tarafından yapılan bir araştırma; sosyal platformların kullanımının hayata bakış aşısını değiştirdiğini ortaya koydu. Bu araştırmaya göre sosyal medyanın kullanılıdığı dönemden sonraki yıl; hayattan zevk alma ve memnuniyet durumu düşüş gösteriyor. Benzer şekilde UCL’da yapılan bir araştırma ile ilgili Prof. Yvonne Kelly şu ifadelete yer verdi;

“Sosyal medyada harcanan zaman miktarıyla ilgili bilgileri kullanmanın en büyük zorluklarından biri; gençler için neler olup bittiğini ve çevrimiçi olduklarında neyle karşılaştıklarını bilmenin mümkün olmamasıdır.”

Araştırma yazarlarından Cambridge Üniversitesi psikoloğu Sarah-Jayne Blakemore; çocukların durumdan en az etkilenmeleri ve uyku döngülerinin zarar görmemesi için sosyal medya kullanım sürelerinin düzenlenmesi gerektiğini öneriyor. Psikologlar ayrıca çocukların  sosyal medya mecrasında karşılaşabileceklerli her türlü duygu için hazırlıklı hale getirilmesini tavsiye ediyor. Bu durum toplumsal baskılara karşı daha sağlam hareket etmeleri için önemli görünor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz