Sosyal medya uygulamalarına yeni AB düzenlemesi geliyor!

0
223 Okunma

Meta, Microsoft, Google, Twitter, Twitch ve TikTok gibi büyük sosyal medya şirketleri uzun bir zamandır gündemde olan, Avrupa Birliği’nin dezenformasyonla ilgili anlaştılar. Daha öncesinde büyük teknoloji şirketleri, sahip oldukları platformlarda deepfake içeriklere ve sahte hesaplara karşı gerekli önlemleri almak zorunda olduğu belirtildi. AB’nin kurallarına uymayan şirketlere “ciddi para cezaları” kesileceği ve hatta gerekirse Avrupa pazarından çıkartılması gerekeceği ifade edilmişti.

Meta, Google ve Twitter bu taahhütlere uymaz ise büyük bedeller ödeyecek

Meta, Google, Twitter bugün güncellenen Avrupa Birliği’nin (AB) uygulama kuralları uyarınca dezenformasyona karşı daha sert bir tavır alma konusunda anlaştılar. Bu firmalar taahhütlerine uymazlarsa rekor cezalarla karşı karşıya kalacak. Avrupa Birliği Komisyonu, reklam kuruluşları da dahil olarak 30 ve üzeri firmanın yalan haberlerle ilgili güncellenmiş Uygulama Kurallarını kabul ettiğini açıkladı.

Büyük sosyal medya uygulamaları, bundan böylelikle taklit hesaplar ve doğru olmayan siyasi reklamlarla mücadele etmek için daha fazlası çalışma yapmalar gerektiğini kabul ettiler. Eğerki şirketler, AB’nin bu yeni düzenlemesine uymazlarsa küresel olarak cirosunun yüzde altısına yakını ceza ödemek zorunda kalacak.

Microsoft, TikTok ve Twitch imzası da bulunan bu taahhütle birlikte, firmalara sözlerini yerine getirmeleri için altı ay verildi ve 2023 yılının ilk aylarında Komisyona bir rapor sunmaları gerekicek. Avrupa Komisyon yardımcısı bu gündemle ilgili açıklama yaparken, “Yeni düzenleme, Avrupa’nın derslerini aldığının ve artık saf olmadığımızın bir kanıtıdır” söyleriyle gündeme nokta koydu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve yaşanan pandemik kriz ile birlikte sosyal medyada yalan haberlerin arttığını vurgulayan konsey, taahhütlere uyulmaz ise ilerleyen süreçte, erişim yasağı da getirebileceklerini vurguladı. Peki ya sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Türkiye’nin bu konulara yaklaşımı sizce nasıl olacak?

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz