Sosyal medyadaki güzellik algısı kişiliğinize ne kadar zarar veriyor?

0
636 Okunma
sosyal medya

Sosyal medya kullanımı her geçen gün artıyor. Özellikle Instagram, Facebook ve TikTok gibi fotoğraf ve video paylaşımının yaygın olduğu platformlar birçok kişiyi depresyona sürükleyebiliyor. Günlük hayattan ya da özel zamanlardan sık sık paylaşımlar yaptığımız bu kanallar artık hayatımızın bir parçası. Peki bu platformlar kişiliğinize gerçekten zarar veriyor mu? Gelin birlikte inceleyelim.

Sosyal medyadaki güzellik algısının sebep olduğu problemler

sosyal medya

Dünyada aktif internet kullanıcısı her geçen gün artıyor. Bu demek oluyor ki sosyal medya kullanıcı sayısı da aynı oranda artış gösteriyor. İnternet kullanan hemen herkes sosyal medya hesabına sahip. Kadın erkek ve çocuklar olmak üzere her kesimi etkisi altına alan bu platformlar, kişilerin psikolojisine zarar verebiliyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; platformlarda fotoğraf paylaşan kişilerin çoğu filtresiz çekim yapmıyor. Kişiler karşı tarafın beklenti ve isteklerine göre kendisini yönlendirerek iç dünyasından uzaklaşabiliyor. Beklentiler karşılayamadığını düşündüğünde de kendi bedeninden uzaklaşıyor. Güzellik algısının sebep olduğu temel problemleri göz önünü alarak bu durumdan ne kadar etkilendiğinizi gözlemleyebilirsiniz.

Kendinize mi ötekilere mi odaklanıyorsunuz?

Herhangi bir fotoğraf paylaşırken “Beğenilme kaygısı” yaşayıp yaşamadığınızı düşünün. Fotoğrafa baktığınızda önemsediğiniz ne kadar beğenileceği/onaylanacağı mı? Yoksa ne kadar beğendiğiniz mi?

Filtresiz çekimler, düzenlenmemiş fotoğraflar paylaşıyor musunuz?

Aslında çok basit gibi görünen bu ayrıntı kendinizle ne kadar barışık olduğunuzun da bir göstergesi. Sadece filtreli fotoğraflar ya da filtresiz gibi görünen düzenlenmiş fotoğraflar paylaşıyorsunuz kendinize yabancılaştığınızı fark etmelisiniz.

Müzik keyfinizi zamanlayın: Spotify otomatik kapatma nasıl ayarlanır?

Bireyselliğinizi koruyabiliyor musunuz?

Her kişinin yaşam tarzı, hayattan aldığı zevkler ve güzellik tercihleri farklı olabilir. Kendinizi ve hayatınızı gerçek mana da sosyal medya da ne kadar yansıtıyorsunuz? Bunu yaptığınız paylaşımları gözden geçirerek öğrenebilirsiniz. Paylaşımlarınız aslında ne kadar sizi yansıtıyor?

Beğeni sayıları ve yorumları anlık takip ediyor musunuz?

Beğenilme kaygısını en net gösterecek olan durumlardan bir tanesi de beğeni ve yorumlarınızı anlık takip etmek. Herhangi bir gönderi ya da hikaye paylaşımdan sonra sürekli olarak bildirim kovalıyorsanız; başkalarını değil kendinizi düşünme zamanınız gelmiştir.

Siz de hayatınızda olanları, kendi güzelliğinizi başkalarının düşüncelerine göre yönlendiriyor ve kendinize yabancılaşıyor olabilirsiniz? Hayatımızın neredeyse çepeçevre saran sosyal medyanın kişiliğinize zarar vermesine izin vermeyin.

Siz kendinizi sosyal medyanın olası problemlerinden korumak için neler yapıyorsunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz