Spotify ve Apple karşı karşıya geldi!

0
363 Okunma
spotify ve apple

Apple, Event‘inde, Apple Music, Apple TV Plus ve Apple Arcade gibi mevcut hizmetleri birbirine bağlayan bir abonelik paketi hizmeti başlattığını duyurmuştu. Tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği etkinlik rakip şirketlerinde de yakın merceği altında. Öyle ki Apple One’ın duyurulmasının ardından müzik yayın devi Spotify, Apple’ı rekabete aykırı davranışlarla suçladı. Spotify ve Apple arasında geçen olay tam olarak ne? Detayları haberimizde.

apple ve spotify

Etkinliğin ardından, Spotify, duyurulan paketin hem tüketicilere hem de geliştiricilere zarar vereceğini söyleyerek düzenleyicileri derhal devreye girmeye çağırdı.

Spotify ve Apple neden karşı karşıya geldi? İşte sebep olan açıklama

” Bir kez daha görüyoruz ki, Apple piyasadaki dominant pozisyonunu ve adaletsiz uygulamalarını kullanarak kendi servislerini ön plana çıkarıyor. Bu şekilde hem rakiplerini dezavantajlı bir hale sokuyor hem de müşterileri farklı hizmetlerden mahrum bırakıyor. Kontrol edilmezse geliştirici topluluğuna onarılamaz zararlar verecek olan ve hepimizin kolektif özgürlüğü olan dinleme, öğrenme, yaratma ve bağlanma haklarımızı tehdit eden bu rekabet engelleyici uygulamaları kısıtlaması için acil bir şekilde rekabet otoritelerine sesleniyoruz. ”

Her ne kadar Spotify açıklamada hangi servis veya ürünlerden bahsettiğini açıklamasa Apple One’dan bahsettiği aşikar. Apple’ın bu yeni servisi şirketin sağladığı birçok uygulamayı bir arada daha uygun bir fiyata sunmayı hedefliyor. Bir araya gelen uygulamalar ise Apple Arcade, Apple TV+, iCloud ve tabii ki Apple Music. Spotify cephesi, özellikle iOS cihazlarda birebir savaş halinde olduğu Apple Music’i de içeren bu paketi kendisine tehdit olarak görmüş olacak ki hemen harekete geçti.

Ancak buna benzer bir ‘şikayet’ Spotify tarafından ilk kez yapılmıyor. Şirket Mart 2019’da Apple’ın App Store’daki bir uygulamanın gelirinin %30’unun almasını ve bunun iOS üzerinde bir tekel oluşturduğunu içeren bir yazılı şikayette bulunmuştu. Ayrıca son zamanlarda benzer eleştiriler ve şikayetler Microsoft ve Epic Games tarafından da yapıldı. Hatta Epic Games ve Apple şu anda karşılıklı olarak birbiriyle davalı durumda.

Kullanıcıları her anlamda kendi ekosistemi içerisinde tutmaya çalışan ve bu yönde adımlar atan Apple’ın bazı hamleleri ise bu şekilde Spotify gibi rakip firmalar tarafından farklı şekilde yorumlanabiliyor. Spotify ve Apple gibi önemli şirketlerin bu konuda yeni tutumlarının ne olacağı ve yaşanacakları ise zaman gösterecek.

https://pembeteknoloji.com.tr/yeni-ipad-air-ozellikleri-ve-fiyati-nasil-27948/

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz