Spotify ve FOXplay’e RTÜK şoku!

0
322 Okunma
Spotify ve FOXplay

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Spotify ve FOXplay’inde aralarında bulunduğu lisans başvurusunda bulunmayan kurumları açıkladı! 4 kurum için lisans başvurusu yapmazlarsa, yayınlarına erişim engeli gelebileceğine ilişkin uyarıda bulundu. RTÜK yaptığı açıklamaya göre, www.medyaporttv.com, www.paylasfm.com, https://open.spotify.com ve https://www.foxplay.com.tr/ internet sitelerinin, yayın lisansı almadan yayın hizmeti verdiğini tespit etti.

Başvuru yapmamaları durumunda RTÜK, yasa gereği ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacak. Sulh ceza hakimliğinden ilgili yayın kuruluşları için erişim engeli isteyecek.

Spotify ve FOXplay

“Netflix”, “Amazon Prime Video”, “Mubi” gibi dünyaca ünlü dijital platformlar ise lisans için başvuru sürecini başlattılar.

 

Spotify ve FOXplay için lisans ücretleri ne kadar?

Lisans ücretleri, internet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL. İnternet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınıyor.

İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti de yıllık 100 bin TL olarak uygulanıyor. Yönetmelik gereği yıllık gelirlerinin binde 5’ini de her yıl RTÜK’e verecek olan yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda.

RTÜK’ün konu ile ilgili açıklaması

“Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin “İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri” başlıklı 10 uncu maddesi kapsamında;

İnternet ortamından yürütülen yayıncılık faaliyetine ilişkin olarak yayın lisansı başvurusunda bulunabileceği, başvuru talebini içeren dilekçesi ve eki taahhütname ile birlikte üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemesi halinde üç ay süresince yayınlarına devam edebileceği,

Belirtilen süre içerisinde internet ortamından yayın lisansı verilmesi işlemlerinin tamamlanmaması ve bu süre için de hesaplanacak yayın lisansı ücretini peşin olarak ödemesi halinde ilave üç ay daha yayın hizmetlerini sunabileceği,

Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben yetmiş iki saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkiminden söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı, ihtar olunur.

SpaceX ABD ordusu için roket üretecek!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz