Tarihi değiştiren kadın! Ev güvenlik sisteminin icadı nasıl oldu?

0
612 Okunma
tarihi-degistiren-kadin-ev-guvenlik-sisteminin-icadi-nasil-oldu

Amerikalı mucit Marie Van Brittan Brown, yaşadığı mahallede güvenliğinden endişe ettiği ve polisin gelme hızı düşük olduğu için ev güvenlik sistemini icat etti. Böylece, kendi elleriyle sistemi yarattı ve modern ev güvenlik sistemi için patentini aldı. 50 yıldan fazla bir süre sonra, teknoloji dünya çapında milyonlarca ev ve ofise kuruluyor.

Van Brittan Brown gece geç saatlere kadar çalışan 43 yaşında bir hemşireydi. Eşi Albert Brown ise bazen eve bile gelemeyen elektronik teknisyeniydi. Mahallelerinde suç oranı yüksekti ve mucidimiz bu durum yüzünden oldukça endişeliydi. Polis ise herhangi bir olay olduğunda acil durumlara cevap verme konusunda oldukça yavaştı.

Kendisini güvende hissetmek için bu duruma bir çare bulmaya çalışan Marie Van Brittan Brown özellikle kapıda kimin olduğunu herhangi bir odasından görmek ve duymak istiyordu. 1966’da Brown, ziyaretçileri kamera ile izleyen ve görüntülerini bir televizyon monitörüne yansıtan bir kapalı devre güvenlik sistemi tasarladı. Sadece bu değil, panik butonu derhal polisle temasa geçti. Brown, çeşitli yüksekliklerde üç ila dört gözetleme deliği tasarladı; bir kamera dış alanı değerlendirmek için bu deliklerin üzerinden kayabilir.

tarihi-degistiren-kadin-ev-guvenlik-sisteminin-icadi-nasil-oldu-1

Brown güvenlik sistemi şu anki birçok versiyona ilham oldu

Radyo kontrollü bir kablosuz sistem, görüntüyü konutta herhangi bir yere yerleştirilmiş bir monitöre veya monitör setine aktarır. Monitörde, bir sakin sadece kapıda kim olduğunu görmekle kalmadı, aynı zamanda bir çift yönlü mikrofon seti ile o kişiyle konuşabildi. Bir uzaktan kumanda seçeneği, kapıyı güvenli veya daha uygun bir mesafeden kilitlemesine veya kilidini açmasına izin verdi.

Dosyalamadan üç yıl sonra Brown, 2 Aralık 1969’da patentini aldı. New York Times, 6 Aralık’ta konuyu ele aldı ve okuyucularıyla paylaştı. Önce Albert Brown’un adını, ardından “karısı Marie” i listeledi ve “Patent ile sistemde, evde yalnız bir kadın mahalleyi bir düğmeye basarak hemen alarm verebilir ve bir doktorun ofisine yükleyerek uyuşturucu bağımlılarının tutuklanmasını sağlayabilir. ” Sonraki adımlar sorulduğunda Brown, cihazı Queens evlerine kurmayı ve üretim seçeneklerini keşfetmeyi planladığını söyledi.

Buluş günümüzde, apartman binalarında ve küçük işletmelerde kullandığımız ev güvenlik sistemlerinin birçok versiyonuna ilham verdi. Basit alarm sisteminin ötesinde, kamera tabanlı güvenlik sistemleri kişisel güvenlikten gelişmiş posta dağıtımına kadar her şeye yardımcı oluyor.

2013’e kadar bir düzineden fazla mucit Brown’a kendi cihazları için atıfta bulundu. Brown daha sonra Ulusal Bilim Adamları Komitesi’nden ödül aldı. Son olarak, Brown cihazının popülaritesi ve potansiyeli, ortak alanlarda, yani Big Brother’da daha yaygın CCTV gözetimine de yol açtı. 2016 Yeni Bilim İnsanı raporuna göre, şu anda dünya çapında 100 milyon gizli kapalı devre kamera çalışıyor.

Önemli kadın mucitlerimizden Marie Van Brittan Brown 2 Şubat 1999’da öldü.

Milli Tekvandocu İrem Yaman, sosyal medyayı ikiye böldü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz