Teknoloji dünyasında etkili olan 5 kadın

0
304 Okunma

Günümüzde teknoloji hayatın her alanını etkilemekte, sürekli değişmekte ve daha ilerici hale gelmektedir. Ancak “teknoloji” kelimesi yenilik ve ilerleme anlamına gelse de, istihdam istatistikleri, özellikle kadınlar söz konusu olduğunda, hala bir cinsiyet ayrımını gösteriyor.

Yapılan araştırmalar son dönemlerde Statista, Google, Amazon, Facebook, Apple ve Microsoft‘tan kendileri tarafından bildirilen verileri analiz edildi ve kadınların bu beş teknoloji devi için toplam işgücünün %28 ila %42’sini oluşturduğunu buldu. Aynı şirketlerde liderlik pozisyonlarındaki kadınlar %25 ile %33 arasında değişiyor ve teknoloji işlerindeki kadınların yüzdesi daha da düşerek %20 ile %23 arasına düşüyor.

Yapılması gereken çok iş olsa da, bu eşitsizlik yavaş yavaş değişiyor. İşte birçoğu kendi alanlarında daha fazla çeşitlilik ve temsil için çalışan güçlü aktivistler olan, teknoloji dünyasında etkili 5 kadın.

Kimberly Bryant, Black Girls Code’un kurucusu ve CEO’su

teknoloji-dunyasinda-etkili-olan-5-kadin-1

Teknoloji dünyasında etkili olan 5 kadından ilki Kimberly Bryant. Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olan Bryant, farmasötik ve biyoteknoloji endüstrilerinde bir dizi teknik liderlik rolü üstlenmiştir. Ancak Bryant’ın kurumsal işinden ayrılma kararına yol açan şey teknoloji endüstrisindeki çeşitliliğin olmamasıydı. Daha sonra , bilgisayar bilimi ve teknolojisine 7 ila 17 arasında maruz kalan beyaz olmayan kızlar sağlayarak teknolojide beyaz olmayan kadınların sayısını artırmaya adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Black Girls CODE‘u kurdu.

Susan Wojcicki, YouTube CEO’su

teknoloji-dunyasinda-etkili-olan-5-kadin-2

Google’ın birinin bodrumundan nasıl kurulduğunun hikayesini biliyor musunuz? O birisi Susan Wojcicki. Sadece bu değil, 1999’da Google‘a 16. çalışanı olarak katıldı ve  şirketin ilk pazarlama müdürü oldu. Wojcicki başlangıçta teknoloji alanında kariyer yapmayı düşünmese de Harvard’da tarih ve edebiyat okudu, son sınıfta ilk bilgisayar bilimi dersini aldı ve daha sonra teknolojiye olan ilgisini keşfetti. Google’da, şirketin reklamcılık kolu olan AdSense‘in oluşturulmasına yardımcı oldu ve YouTube ile DoubleClick‘in satın alınmasını denetleyen ekiplerde çalıştı.

Emilie Choi, COO ve Coinbase Başkanı

teknoloji-dunyasinda-etkili-olan-5-kadin-3

LinkedIn’in Kurumsal Gelişim başkan yardımcısı olan Emilie Choi, 2018’de Coinbase‘e Kurumsal ve İş Geliştirme başkan yardımcısı olarak katıldı. O zamandan beri, COO’ya ve popüler kripto para borsası girişiminin başkanına terfi etti. Her zaman kripto para biriminin geleceğine inanmasa da, şirketin 2018’de 8 milyar dolarlık bir değerleme elde etmesine yardımcı olan 325 milyon dolarlık fon sağlamada temel bir rol oynadı.

Elizabeth Churchill, Google’da Kullanıcı Deneyimi Direktörü

Elizabeth Churchill, Yahoo, eBay ve Google dahil olmak üzere çeşitli teknoloji şirketlerinde görev yaptı. Şu anda Google’ın kullanıcı deneyimi direktörüdür. Bu görevde Churchill, kullanıcı deneyimini daha kesin ve verimli hale getirmek için bilgisayar bilimi, psikoloji, tasarım, analitik ve antropoloji ile ilgili konularda araştırma yapar ve sunumlar yapar.

Whitney Wolfe Herd, Bumble CEO’su

teknoloji-dunyasinda-etkili-olan-5-kadin-5

Wolfe Herd kısa süre önce Bumble halka arz edildiğinde dünyanın en genç kendi kendine yeten kadın milyarderi oldu, ancak oraya ulaşması kesinlikle kolay bir yol değildi. STEM derecesi veya iyi bağlantıları olan ebeveynleri yoktu ve kariyerine sadece 5 yıl önce teknoloji alanında başladı. Bumble’dan önce Tinder‘da pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısıydı şimdi, 100 milyon kadının ilk adımı atmak için kaydolduğu bir flört uygulaması olan Bumble’ı yönetiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz