Telefonda casus yazılım olduğu nasıl anlaşılır?

0
335 Okunma

Akıllı telefon markaları her geçen gün yeni bir model çıkarmaya devam ediyor. Yeni modellerin özellikleri ve sağladıkları kolaylıkları beğenerek satın alıyoruz. Peki güvenliklerini yeterince sağlayabiliyor muyuz? Telefonda casus yazılım olduğu nasıl anlaşılır? İşte yanıtı…

Telefonumun düzgün çalışmadığını nasıl anlarım?

Teknolojinin sıklıkla kullanıldığı ve geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Telefon içindeki uygulamalar ile resmi işlerimizi yapıyoruz. Hatta sosyal medya hesaplarımızdan dünya gündemini takip edip paylaşımlar yapıyoruz. Her ne kadar akıllı telefonu günlük işler için kullansak da bazıları bunu kötü yönde kullanabiliyor. Bazen farkında olmadan kötü niyetli kişilerin kurbanı olabiliyoruz ve telefonumuz izlenebiliyor veya dinlenebiliyor. Bu çok normal olmayan durumu nasıl anlayabileceğinizi listeledik.

telefonda casus yazılım olduğu nasıl anlaşılır

İşte akıllı telefonunuzda casus uygulama olduğunu gösteren bazı işaretler..

  • Yaşanan pil sorunu 

telefonda casus uygulama

İlk satın aldığınızda akıllı telefonunuz normal bir şekilde çalışıyorken, çok ısınmaya başlıyorsa bu durumdan şüphelenmeye başlayabilirsiniz. Telefonlar, satışa sunulurken şarj tutma sürelerinden bahsedilir. Bu süre normalden az seviyedeyse hangi uygulamaların ne kadar pil tükettiğini incelemeyi unutmayın. Hızlı biten pil durumu gözle göremediğiniz gizli kötü amaçlı bir yazılımdan da kaynaklanıyor olabilir.

  • Artan mobil veri kullanımı 

Telefonunuzda bulunan casus yazılım hareketlerinizi kaydederek sizi takip eden kişiye bu verileri gönderir. Böyle bir durumda internet paketinizdeki kullanım artışı da artar. Bunu öğrenmek için paket kullanım durumunuzu inceleyebilirsiniz.

  • Arka planda duyulan sesler 

telefonda casus yazılım nasıl anlaşılır

Cihazınıza yüklenen casus yazılımlar mesajlarınızı, konuşmalarınızı ve telefonda yaptığınız işlemleri kaydeder. Telefonda konuşurken arka planda sesler duyuyorsanız casus yazılım kurbanı olmuş olabilirsiniz.

  • Sürekli karşımıza çıkan istenmeyen reklam ve uygulamalar 

Telefon içerisinde kullanımda olan ve arka planda çalışan uygulamaları belli aralıklarda kontrol etmekte fayda var. Aynı zamanda mağazalardan indireceğiniz uygulamaların da gerçek olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Oyun oynarken veya internette siteler arasında gezinirken sayfada öne çıkan reklamlara da dikkat edilmeli. Bir anda tıklanan o reklam veya uygulamalar istenilmeyen sonuçlara yol açabilir.

  • Akıllı telefonun genel performans sorunları 

Telefonda ne kadar veri kullanılırsa, o kadar yavaş çalışacaktır. Kötü amaçlı yazılımlar cihazınızda bulunan tüm bilgileri saniyeler içinde ele geçirebilir. Bu durumla karşılaşmamak için düzenli olarak hangi uygulamaların ne kadar güç tükettiği ve harcadığı veri kontrol edilmeli.

  • Şüpheli mesajlar durumu özetliyor olabilir 

Telefonunuza gelen garip bir mesaj veya yakınlarınıza sizin mail adresinizden gönderilen metinler de telefonunuzun güvende olmadığını işaret ediyor. Böyle bir durumda sosyal medya mesaj kutularına da bakarak kontrol etmeyi unutmayın. Eğer sizin yapmadığınız işlemler gerçekleştirildiyse yetkili makamlardan yardım istemekten de çekinmeyin.

  • Bilinmeyen web sitelerine tıklama 

Tam olarak URL adresini bilmediğiniz bağlantı veya sitelere giriş yapmayın. Birçok site gerçeğine çok yakın şekilde taklit edilebiliyor. Bu yüzden emin değilseniz telefonunuzdan o sitelere giriş yapmayın.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz