Telefonum su geçirmez mi? IP68, IPX8 Derecelendirmelerinin açıklaması nedir?

0
1.224 Okunma

Suya dayanıklılık, inşaat işçileri veya yokuş aşağı dağ bisikletçileri için tasarlanmış güçlü, kauçuk kaplı sağlam telefonlarda bulunan bir şeydi. Ancak işler değişti ve 2023’te iPhone 14 Pro, Galaxy S23 Ultra ve Google’ın Pixel 7 Pro’su dahil olmak üzere çoğu telefonda yerleşik bir tür su geçirmezlik bulacaksınız.

Bir telefondaki su geçirmezliğin değeri, cihazının üzerine çay, kahve veya soda döken herkes için açıktır. Peçeteyle hızlı bir silme ile mağazaya pahalı bir yolculuk arasındaki fark anlamına gelebilir.

Tüm telefonlar suya düşmeye dayanamaz ve bazıları sıvıya hiç yakın olmamalıdır. Havuzda yüzerken neredeyse hiç telefon alınmamalıdır ve denizde yüzmek söz konusu değildir. Yakın zamanda bir telefon satın aldıysanız, artık yaygın olan IP67, IP68 veya IPX8 derecelerinin yanı sıra “su geçirmezlik” gibi terimlerle karşılaşmışsınızdır. Ancak bu derecelendirmeler gerçekten ne anlama geliyor ve en önemlisi, pahalı yeni telefonunuz ne kadar su geçirmez?

IP67, IP68 ve IPX8 ne anlama geliyor?

IP veya giriş koruması derecelendirmeleri (aka uluslararası koruma derecelendirmeleri), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu tarafından belirlenen bir standarttır. Kuruluşa göre, kodlar “elektrikli ekipmanın muhafazaları tarafından sağlanan koruma derecelerini sınıflandırmak için bir sistem” olarak tasarlanmıştır.

Derecelendirme kodundaki ilk sayı, parmak veya toz gibi yabancı katı nesnelerin girişine karşı sağlanan koruma miktarını temsil eder. Bu koruma seviyeleri, en düşük 0 ile en yüksek 6 arasında değişir. İkinci sayı, nem veya sıvı girişine karşı koruma derecesini temsil eder ve koruma seviyeleri 0’dan yüksek 8’e kadar değişir.

telefonum-su-gecirmez-mi-ip68-ipx8-derecelendirmelerinin-aciklamasi-nedir-1

Bazen, IPX8 gibi bir sayının X ile değiştirildiği bir IP derecelendirmesi görürsünüz. Bu örnekte, bir şirket test ayrıntılarını sağlamamıştır, bu nedenle derecelendirme numarası X ile değiştirilir. IPX8 dereceli bir cihaz suya batırıldığında hayatta kalabilir, ancak resmi olarak toza karşı herhangi bir koruma için derecelendirilmemiştir.

iPhone 14 Pro, IP68 derecesine sahiptir, yani içeri giren toza karşı korunur ve suya batırılmaya karşı dayanıklıdır. Galaxy S22 Ultra ayrıca IP68 derecesine sahiptir. Yani eşit derecede suya dayanıklılar, değil mi? Hayır. İşte burada kafa karıştırıyor.

telefonum-su-gecirmez-mi-ip68-ipx8-derecelendirmelerinin-aciklamasi-nedir-2

IP derecesinde 8 için IEC, bir cihazın 30 dakika boyunca en az 1 metre suya batırılmaya dayanabilmesini talep eder . Bunun ötesinde, üreticiye kalmış. S23 Ultra, 30 dakika boyunca 1,5 metreye kadar suya daldırılabilirken, Apple, iPhone 14 Pro’nun 6 metreye kadar suda 30 dakikaya kadar güvenli olduğunu söylüyor. Bu nedenle, IP68 derecesine sahip herhangi bir telefonun minimum 1 metre-30 dakika eşiğine ulaşması gerekecek olsa da, ince yazıları kontrol etmek ve telefonunuzun tam olarak neler sunduğunu görmek önemlidir.

Tüm IP derecelendirmeleri hakkında daha fazla ayrıntı için, bu makalenin sonunda IEC tarafından belirlenen koruma düzeylerinin ana hatlarını gösteren çizelgeleri görebilirsiniz.

iPhone’umla yüzmeye gidebilir miyim?

iPhone 14 Pro’nun reklamı yapılan 6 metreye kadar su geçirmezlik özelliği, bir tanesini şortunuzun içine geçirip havuza girebileceğiniz izlenimini uyandırsa da, iPhone 14 Pro’yu suyun dışında bırakmanız tavsiye edilir. IP derecesi, kontrollü koşullarda, yani hareketin olmadığı suda test edilmiştir. Telefonunuzu suda hareket ettirmek, daha fazla su basıncı oluşturarak suyun içeri girme ve telefonunuza onarılamaz zararlar verme olasılığını artırır.

telefonum-su-gecirmez-mi-ip68-ipx8-derecelendirmelerinin-aciklamasi-nedir-3

IP testleri ayrıca tatlı su kullanılarak yapılır; havuzların çoğunda klor gibi telefonunuzun dayanıklılığında fark yaratabilecek ek kimyasallar bulunur. Telefonunuzu kesinlikle denizden uzak tutmalısınız: Tuzlu su, şarj bağlantı noktanızdaki metal parçaların bozulması da dahil olmak üzere birçok soruna neden olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz