Turistin kredi kartı kullanımı turizme yaradı!

0
189 Okunma

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) mart ayı ile ilgili kredi kartı ve banka kartı kullanım verilerini açıkladı. Her ay açıklanan verilerin mart ayağında, turistlerin kart kullanımı dikkat çekti. 2019 yılı mart ayı verilerine göre, ülkemizde 66,7 milyon adet kredi kartı ve 151,5 milyon adet banka kartı bulunuyor.

Kredi kartı kullanımı mart ayında 68,3 milyar TL olarak kaydedildi. Alışverişlerin yalnızca 10 milyar TL’si banka kartı ile yapıldı. Banka kartı ile ödemeler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 oranında arttı. Kredi kartı ödemeler ise yüzde 20 oranında yükseldi. Toplamda kartlı ödemelerin büyümesi yüzde 22 civarında oldu.

En çok seyahat acentelerine harcama yapıldı!

BKM’nin mart raporunda yılın ilk üç ayına dair veriler de yer alıyor. Bu verilere göre yılın ilk çeyreğinde yabancı kartlarla ülkemizde 11 milyar TL tutarında ödeme yapıldı. Bu verilere baktığımızda turizme yabanı turistin desteğini net bir şekilde görebiliyoruz. 018 yılının ilk çeyreğiyle kıyaslandığında yabancı kartlarla yapılan ödeme tutarında en fazla artış yüzde 135 ile seyahat acenteleri sektöründe gerçekleşti.

Peki bu yabancı kartlar hangi alanlarda kullanıldı. Ona da bir bakmak gerekiyor. Yüzde 135 ile liderlik seyahat acentelerinde. Elektronik eşyalarda yüzde 120, sağlık sektöründe ise yüzde 953lik bir kullanım söz konusu.

Turizmde yaz dönemi tatil planlamalarının yapıldığı bu dönemde seyahat acenteleri ve hava yolları sektörlerinde görülen artışlar, yabancıların geçen yıla göre çok daha fazla rezervasyon yaptırdığına işaret ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz