Türk bilim kadınları bizi gururlandırıyor: ABD’den ödül!

0
311 Okunma
Türk bilim kardınları duygu özmadenci

Yine bir başarı haberi ile sizlerin karşısındayız. Türk bilim kadınları bizi yine gururlandırıyor. Dr. Duygu Özmadenci kanserle mücadele için kurulan OCRA Vakfı’nın her yıl 10 bilim insanına verdiği ödülü kazandı.

Türk bilim insanlarının başarılarıyla ilgili yakın zamanda çok gururlandık. Duygu Özmadenci, ortaokul ve liseyi İstanbul Galatasaray Lisesi’nde başlayan eğitim hayatı, İstanbul Üniversitesi’nde biyolojimi eğitimi alarak tamamladı. Sonrasında yurt dışına çıkan ve Fransa’da kanser araştırmaları üzerine uzmanlaşan Özmadenci, çalışmaları için ABD’deki San Diego Üniversite’sine gitti.

Apple Watch Nike Series 5 kutusundan çıkıyor

Türk bilim kadınları yine bizi gururlandırdı: Dr. Duygu Özmadenci

Sputnik’in haberine göre, ABD merkezli OCRA Vakfı ise yaklaşık 22 yıldır, seçtiği 10 bilim insanının çalışmalarını ödüllendirmek için seçiyor. Bu yıl ise  ‘Ann and Sol Schreiber Mentored Investigator Award’ adlı ödül için, başarılı 10 bilim insanı arasında yer alan Duygu Özmadenci, yumurtalık kanseri araştırmasıyla bu ödüle layık görüldü. Ödülü yumurtalık kanserinin neden olduğu kanserli hücrelerin artmasına neden olan Fokal Adezyon Kinaz (FAK) isimli bir proteine karşı ilaçla mücadele vermesiyle aldı.

Gelişmiş sağlık teknolojisi ve ilaç endüstrisine rağmen her yıl 100 kadından 1’inin yumurtalık kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Özmadenci, yaklaşık 40 yıldır bu konuyla ilgili çok az tedavinin bulunduğunu söylüyor. Yeni bulunan yöntemle hastaların bağışıklık sistemini harekete geçiren ilaçlara cevap vermediği düşünülüyordu. Ancak verilen bu ödül, yeni yapılacak buluşların yumurtalık kanserine karşı savaşta bağışıklık sisteminin harekete geçirilebileceğini ortaya koyuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz