Türkiye’nin yeni sosyal medya düzeni hakkındaki ilk detaylar

0
325 Okunma
sosyal medya temsilci, sosyal medya yasası

Türkiye sosyal medya platformları için yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Uzun zamandır gündemde olan konu hakkında ilk planlar ortaya çıkmaya başladı. Farklı ülkelerdeki çalışmaların incelendiği sosyal medya düzenlemesi hakkında; yapılan açıklamalara göre akıllarda ilk olarak Almanya modeli yer alıyor. İşte detaylar.

Sosyal medyaya Almanya düzeni gelebilir!

sosyal medya temsilci

Sosyal medya platformları hakkında yapılacak düzenleme ile ilgili ayrıntılar belli olmaya başladı. Sputnik’in haberine göre sosyal medyaya Almanya düzeni gelebilir. Konu ile ilgili Anayasa Komisyonu Başkanvekili Özkaya, “Dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası getirilmeli” önerisinde bulundu. Çalışmaların sürdüğü model ile ilgili AB ülkelerinin yaklaşımları inceleniyor. Burada amaç benzer bir model uygulamak yerine Türkiye’nin kendi özel modelini oluşturması. İncelenen modeller sonrasında ise düşünceye en yakın Almaya modeli yer alıyor. Bu bağlamda sosyal medya tarafında bazı cezai yaptırımların uygulanması planlandığı ifade ediliyor. Özellikle üzerinde durulan konu ise yalan ve iftiralar ile ilgili olacak. AK Parti Afyon Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

“Daha önce de sosyal medya ile ilgili bir kanun çalışması yapmıştık. O zaman da aynı tartışmalar yaşandı, ‘sansür’ denildi fakat niyetin sansür olmadığı görüldü. Pek çok AB ülkesi Türkiye ile aynı tehdidi yaşıyor. Toplumun geniş kitlelerini baskı altına alıyor, normal hayatta suç olan sosyal medyada da suç fakat fake hesaplar nedeniyle suçla etkin mücadele yapılamıyor. Bu çözülmeli, herkesin kimliği bilinmeli. Sosyal medyada bir yalan haberi ya da terör suçunu, dezenformasyonu milyonlarca insan duyuyor”

Yapılan çalışmalara göre 4 başlık yer alacak. Özkaya başlıkları şu şekilde dile getirdi;

“Bunlar ‘terör’, ‘cinsel suçlar ve pornografi’, ‘din ve vicdan özgürlüğüne hakaret’, ‘yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon.’ Dezenformasyon, yalanın bilerek yaygınlaştırılması, mezenformasyon ise bilmeden yaygınlaştırılması. Bizde de bu başlıkları göz önüne alarak çalışma yapılıyor”

Eğer Almanya modeli uygulanırsa; model sonrasında hukuka aykırı herhangi bir içerik tespit edildiği zaman yayından kaldırılması için 24 saat süre tanınacak. Süre içerisinde etki göstermeyen durumlarda para cezası yaptırımı olacak. Ardından devam eden süreçte ise 1 yıldan beş yıla hapis cezası yer alıyor.

Bir TikTok yıldızı daha video çekerken hayatını kaybetti!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz