Ultraviyole ışığı ile el dezenfekte etmek tehlikeli mi?

0
864 Okunma
Ultraviyole ışığı ile el dezenfekte etmek

Corona virüsü sonrası daha görünür hale gelen el dezenfektanları bu süreçte birçok çeşidi ile karşımıza çıkıyor. Bunlar arasında yer alan ultraviyole ışığı kullanarak el dezenfekte etmenin hem yararları hem de belirli zararları bulunuyor. Hem telefonlardaki virüsleri hem de ellerdeki virüsleri yok etmek için ultraviyole ışığı kullanmak doğru mu? Bu sorunun cevabını bulalım.

Öncelikle bu süreçte el temizliğinin yanında elimizden düşürmediğimiz telefonların da dezenfekte edilmesi gündeme gelmişti. Sizler için telefon kılıfları nasıl temizlenir? Adlı bir rehber hazırlamıştık. Bunun yanında bilindik markalar da  UV ışığı kullanılarak telefonunuzu dezenfekte eden sistemler geliştiriyor. PhoneSoap da yine titiz kullanıcılar için bu tarz bir ürün piyasaya sürmüştü.

Ultraviyole isigi ile el dezenfekte etmek

Ultraviyole ışığı ile el dezenfekte etmek yanlış mı?

Bu tarz cihazların Corona virüsünü öldürdüğü söylendikçe kullanımları da artmış durumda. UV ışığı ile dezenfeksiyon yeni bir şey değil. Uluslararası Ultraviyole Derneği, 40 yılı aşkın süredir bu yöntemin faydalı bir teknoloji olduğunu ve temiz suya ve temiz havaya katkıda bulunduğunu söylüyor. Sadece telefonlar için değil, su şişelerinde ve başka birçok alanda kullanılıyor.

UV ışığına sahip cihazların kullanımıyla, özellikle de cildinizde kullanılırken ortaya çıkan riskler bulunuyor. Gördüğünüz ilk UV ışık dezenfektanını sipariş etmeden önce, UV ışık dezenfektanları hakkındaki mevcut kanıtları ve bunları kendiniz üzerinde kullanmanın potansiyel risklerini okumanız gerekiyor. Öncelikle alerjik ve hassas bir cildiniz bulunuyorsa bunu dikkate almanız gerekiyor.

Sık kullanıldığında ciltte güneş yanığına benzer etkiler yaratabilen bu cihazlar, cildin kurumasına ve erken yaşlanmaya bile neden olabilir. UV-C ışığı, virüslerin ve bakterilerin genetik materyalini ( DNA veya RNA) yok edecek kadar güçlü olduğu için etkili olduğu söyleniyor. Şu anda UV-A ve UV-B ışınlarının Corona virüsü öldürebildiğine dair bir kanıt yok, bu nedenle hayır, güneşli bir günde dışarı çıkmak virüse yakalama riskinizi azaltmayacak.

Yine de ultraviyole ışığı ile el dezenfekte etmek konusunda dair biraz daha araştırma yapmanız gerekiyor. Bu sebeple cilt tipi, yaşanılan bölge ve herhangi bir hastalığın bulunup bulunmaması tehlikeli olup olmaması durumunu etkiliyor.

Akıllı telefon kılıfları nasıl temizlenir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz