Uykusuzluğun vücudumuzdaki etkilerini biliyor muydunuz?

0
1.006 Okunma
uykusuzluğun vücuda etkisi

Yeni bir araştırmada, uykusuzluğun vücuda etkisi incelendi. Uykusuzluğun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımız için kötü olduğu ortaya çıktı. Klinik deneylerden elde edilen mevcut verilerin gözden geçirildiği çalışmada, kısa süreli uyku yoksunluğunun bile insanların olumlu duygularını azaltabildiği ve onları daha endişeli hale getirebildiği tespit edildi.

Uykusuzluğun vücuda etkisini öğrenince, neden dikkat etmeniz gerektiğini anlayacaksınız

Araştırma için Montana Eyalet Üniversitesi’ndeki ve çeşitli kurumlardaki bilim insanları, uyku yoksunluğunun etkileri üzerine 50 yılı aşkın süredir yapılan deneysel araştırmalardan elde edilen verileri inceleyerek analiz etti.

Toplamda 5.175 kişiyi kapsayan 154 çalışmayı inceleyen araştırmacılar, deneylerin hepsinde insanların uykusunu en az bir gece boyunca kesintiye uğratıyor. Örneğin; bazılarında insanların uyuması engellenirken, bazılarında ise insanlar uykunun ortasında uyandırılıyor. İnsanların duygusal durumları bu deneylerden öncesi ve sonrası olarak değerlendiriliyor.

Bu incelemenin bulguları, uyku yoksunluğu ile ruh halindeki değişiklikler arasında keskin bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Normalden birkaç saat daha geç yatmak ya da sadece birkaç saat uykusuz kalmak gibi kısa süreli uyku yoksunlukları bile somut bir etki yaratıyor.

Katılımcıların uyku yoksunluğundan sonra neşe ve memnuniyet gibi olumlu duygularında azalma gözlemlenirken, anksiyeteyle ilgili semptomlarda artış ve kalp atış hızında ise yükselme görülüyor. Bu duygusal değişimler, kısa süreli uyku bozukluklarından sonra bile devam ediyor ve bu da duygusal durumumuzun yetersiz uykuya karşı savunmasız olduğunu gösteriyor.

Migren ataklarına karşı 10 öneri!

Çalışma, uyku kaybı ile üzüntü veya depresyon belirtileri gibi olumsuz duyguların artması arasında önemli bir bağlantı kurmamış olsa da uykusuzluğun türü ve süresine bağlı olarak duygusal tepkilerdeki potansiyel değişkenliği vurguluyor.

Bu öngörü, uyku ve duygular arasında daha incelikli bir ilişki olduğunu düşündürerek, belirli grupların veya uyku kesintisi türlerinin farklı duygusal tepkiler ortaya çıkarabileceğini söylüyor.

Ünlü psikoloji dergisinde yayınlanan bu bulgular, yetersiz uykunun ruh sağlığımız üzerindeki zararlı etkilerine dikkat çekiyor. Ancak araştırma, özellikle yetişkinlerin önemli bir kısmının ve gençlerin büyük çoğunluğunun yeterince dinlenemediği düşünüldüğünde, toplumun yeterli uyku alımına öncelik vermesi gerektiğinin önemini de vurguluyor.

Peki, siz uykusuzluğun vücuda etkisi ile ilgili bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce, uykunun psikolojik olarak insan vücudunda etkileri var mı? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz