Yapay zeka ile ilgili araştırmalar aralıksız olarak sürerken, yeni bir araştırma bilgisayar görüşü algoritması ile cinsiyet tespitinin mümkün hale geldiğini ortaya koydu.
Stanford Üniversitesi araştırmacıları, yapay zekanın beş kereden dördünde bir kişinin cinsiyetini tespit edebildiğini ileri sürüyor. Öte yandan araştırmacılar, Teknolojinin kötüye kullanılabileceği konusunda endişeli.
İnsanların gizliliği ve güvenliği tehlikede mi?
Yilun Wang ve Michal Kosinski’nin Journal of Personality and Social Psychology adlı dergide yayımlanan makalesine göre, şirketler ve hükümetler insanların mahrem özelliklerini tespit etmek amacıyla bilgisayar görüşü algoritmalarını daha fazla kullanmaya başlamış durumda. Araştırmacılar, bu algoritmalarla gay erkek ve kadınların gizliliğine ve güvenliğine yönelik bir tehdidin oluştuğunun altını çiziyor.
Yapay zekanın gönüllülere ait 130 bin 741 görüntüyü tanımladığı ve daha sonra yapay zekaya heteroseksüel ve homoseksüel insanları öğrenmesi konusunda komut verildiği belirtiliyor. Daha sonra yapay zekanın erkeklerde tek fotoğrafta yüzde 81 başarı gösterdiği, hatta aynı kişinin beş fotoğrafı gösterildiğindeyse yüzde 91 oranında başarılı olduğu belirtiliyor. Kadınlarda ise bu oran yüzde 74 ve yüzde 83 olarak ortaya konuyor.
Araştırmacılar, çalışmanın kişinin cinsel yöneliminin doğumdan önce çeşitli hormonlarla etkilenebileceği konusundaki teoriyi destekleyebileceğini ve bunun elde edilen az sayıdaki olumlu sonuçlardan birisi olduğunu ifade etmekte.