Yapay zekanın bilinmeyen kullanım alanları hakkında pek konuşulmuyor. Ancak bu yazımızda birkaç başlıkta bunlara değiniyoruz.
Yapay zeka hayatımıza girdiği andan itibaren çok konuşulmasa da son birkaç yıldır en çok duyduğumuz kavramlar arasına girdi. Hatta teknolojiyle arası iyi olmayan kişilerin bile yapay zeka hakkında artık bir fikri var. Bu kadar geniş bir alana yayılmış olan yapay zeka kavramının içini doldurmaksa oldukça zor hale gelebiliyor. Çünkü gerçekten de hayatımızın birçok alanında kullanımına denk geliyoruz. Şimdi pek de bilinmeyen kullanım alanlarına bir bakalım.
Yapay zekanın bilinmeyen kullanım alanları
Bitkiler arası polen taşıma görevi: Robot Arılar
Kulağa biraz tuhaf geliyor olsa da yapay zeka teknolojisiyle geliştirilmiş robot arılar, ilerleyen yıllarda gerçek arıların yapacağı polen taşıma görevini üstlenebilir. Bu sayede yapay zeka gerçekten de ekosisteme katkı sağlamış olur. Yıllar içinde birçok türün yok olduğunu ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına şahitlik ediyoruz. Bu noktada Walmart’ın robot arılar için yaptığı patent başvurusu önem arz ediyor.
Bitkileri izlemek ve onları beslemek için makine öğrenimini kullanma
Zaten halihazırda kullanılan sistemlerde yerleşik olarak bulunan makine öğrenmesi ve yapay zeka algoritmalarının daha da geliştirilmiş halleriyle karşımıza çıkacağını söylesek herhalde çok da şaşırtmış olmayız. PEAT adlı girişim de bu noktada makine öğrenimini kullanan bitkileri de bu sayede koruyan sistemlere sahip. Uygulamayı kullanan çiftçiler, algoritmaları görüntüyü analiz eden ve ürünün potansiyel hastalığı hakkında ayrıntılı bilgi getiren, Plantix uygulaması aracılığıyla fotoğraf yükleyebiliyor. Bu sayede mahsulünün de takibini yapabiliyor.
Bazı dava dosyaları yapay zekaya emanet edilecek
Yapay zekanın hukuk alanında kullanımı çok yeni gözükmüyor olsa da dosya, sözleşme benzeri yazılı belgenin incelenmesini gerektiren bir alan olan hukukta, yapay zeka uygulamalarının ilk olarak kullanımı tasnif etme işlemlerini kullanmak mümkün. Ancak bunun yanında yapay zeka artık, dava/vaka inceleme ve karar verme aşamasında da makine öğrenmesi ve derin öğrenme yöntemlerinin kullanıldığı görülüyor. İlerleyen yıllarda ise karar verme süreçlerinin daha da içinde yer alacağı tahmin ediliyor.
Başarılı müzik parçalarının mimarı olabilir
Sanatın birçok alanında kendisine yer bulan yapay zekanın beste yapma konusunda da başarılı hale geleceğini söylesek pek de yanlış bir yorum olmaz diye düşünüyoruz. 2017 yılında yapay zekanın hit olacak bir müzik parçası hazırlayıp hazırlayamacağı denendi aslında. Alex Da Kid’in Not Easy adlı müzik parçası Ambassadors ve Wiz Khalifa imzasıyla iTunes da hit olmayı başarmıştı. Peki yapay zekanın buradaki parmağı nedir? Algoritmaya son 5 yıl içinde hit olmuş parçalar öğretilirken aynı zamanda konu hakkındaki dokümanlar, makale ve haberler de öğretildi. Bu sayede parça da oluşmuş oldu.