8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi

0
284 Okunma
Dünya kadınlar günü

Her yıl 8 Mart tarihinde kutladığımız Dünya Kadınlar Günü çok manidar bir olaya dayanıyor. 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanan özel gün; 1975 itibari ile yaygınlaşarak “Dünya Kadınlar Günü” ismini aldı. İşte bu özel günün tarihçesi.

Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor? İlk ne zamanm kutlandı?

8 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış ve tüm dünya da kutlanan özel bir gündür. Bugünü özel yapan ise geçmiş tarihte bir grup kadının direniş öyküsü. Bu direnişin kutlamaya çevrilmesinin sebebi ise Birleşmiş milletlerin 8 Mart tarihini kadınlara hediye etmesinden kaynaklanıyor. İlk olarak Emekçi Kadınlar Günü olarak her yıl anılan günün kısa tarihçesinden bahsedeceğiz.

Dünya kadınlar günü

Bugünün asıl temelinde işçi kadınlar yer alıyor. Kendi haklarını savunmaya çalışan bir grup fabrika çalışanının direnişini anlatan manidar günde birçok kadın hayatını kaybetti. 1857 yılında New York’ta bir tekstil fabrikasında çalışan kadınlar greve başladı. Grevin sebepleri arasında uzun çalışma saatleri, düşük ücretler ve insanlık dışı çalışma koşulları yer alıyordu. Birçok kadının katıldığı direnişte eşitsizliğin giderilmesi ve hakların talebi istendi. Grev sırasında büyük bir yangın çıktı ve çoğu kadın 120 kişi can verdi. Hakların talebi davası burada bitmedi. 1908 yılında konu miting ve ardından; 1917 yılında ölen ve emekçi kadınların hakkını korumak için bir direniş yürüyüşü başladı.

Dünya kadınlar günü

Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1910 yılında kararlaştırıldı. Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı, 8 Mart’ın her yıl kutlanması gerektiğini öne sürdü. Ardından 1917 Sovyet Rusya kadınlarının oy hakkı kazandığı gün oldu. Öncelikle sosyalist ve komünist ülkeler tarafından kutlanan özel gün 1975’te birleşmiş milletler kararı ile daha fazla ülkeye yayıldı. Temelinde direniş yatan manidar gün artık neredeyse tüm dünyada kutlanıyor. İlk olarak Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak geçen 8 Mart; uluslararası kutlamaların başladığı tarihten bu zaman Dünya Kadınlar Günü olarak anılıyor. Bu özel gün bazı ülkelerde bugün resmi tatil bazılarında ise protesto günü olarak anılıyor.

Bir kadın direnişi öyküsü olan ve kadın haklarının her yıl yeniden canlanmasını sağlayan bu özel günde bizde tüm emekçi kadınlarımızın Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Günümüz kutlu olsun!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz