NASA’dan Ay’da yürüyecek ilk kadın uzay giysisi

0
321 Okunma

NASA 15 Ekim salı günü yapılan tanıtım toplantısında iki yeni uzay kıyafetini tanıttı. Astronotların ay görevinde ve ay yüzeyinde yürürken kullanacağı bu hassas giysiler aynı zamanda NASA‘nın aya dönüş kısmında adımlarını hızlandırdığını gösteriyor.

yeni nesil uzay giysisi ile ilgili görsel sonucu
Turuncu, mavi, kırmızı ve beyaz renklerin hakim olduğu uzay kıyafetleri, oldukça modern tasarımlara sahip bu giysiler hala geliştirme aşamasında. 2024 yılında gerçekleşmesi planlanan , Artemis görevi kapsamında 2024’te yapılacak Ay seferinde kullanılabilecek duruma getirecek. Bu kıyafetler aynı zamanda Ay‘da yürüyecek ilk kadın için de özel olarak tasarlandı.

Joker filmine gelen tepkiler

 

Özellikleri

NASA‘da uzay giysisi tasarımcısı olan Amy Ross, kadın ya da erkek farketmeksizin giysilere rahatlıkla sığabildiklerini söyledi. Boyutlandırma konusunda sadece birkaç farklı seçeneğe sahip olan şu anki uzay giysisi tasarımı üzerinde uzun süre çalışıldığını da belirtti.
Tasarımcı Ross yeni uzay giysisinin esnekliğini öncekilerden farklı olarak bel kısmının da bükülebileceğini ve kıvrılabileceğini açıkladı. Ayrıca kıyafetin bacakları da bükülebiliyor ve kullanan astronotların indikleri gezegende rahatlıkla yürüyebilmelerini sağlıyor.

tasarımcı amy ross ile ilgili görsel sonucu

Trump yönetimi 1.6 milyar dolar talep etti

Elbiseler inanılmaz derecede ince olan ve toza dayanacak şekilde üretildi. Tozu dışarıda tutmak için xEMU‘da fermuar veya kablo kullanılmadı ve önemli bileşenleri yalıtıldı.
NASA, giysinin 250 ila eksi 250 derece Fahrenheit arasındaki sıcaklıklara, özellikle de ay yüzeyinin aşırı sıcaklıklarına dayanabileceğini açıkladı.
NASA, 2024’te Ay’a planlanan ilk yolculuk için iki xEMU giysisi hazırladığını açıkladı. Tasarım sürecinin ardından giysiler üretim için uzay endüstrisi şirketlerine teslim edilecek. Ajans yeni giysilerin nasıl daha ucuz ve daha hızlı üretebileceğinin yollarını bulmanın peşinde . Bu olaylar gerçekleşmeden önce NASA, Ay görevi için bir şekilde kaynak elde etmek zorunda. Trump yönetimi planları hızlandırmak adına gelecek yıl NASA için 1.6 milyar dolar daha talep etti.

 

Apple giyilebilir akıllı yüzük ile karşımıza çıkabilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz