İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Dünya’ya döndü!

0
226 Okunma

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı ve Ax-3 ekibi yaklaşık 42 saatlik yolculuğun ardından Dünya’ya dönüş yapmayı başardı. Ax-3 mürettebatını taşıyan Dragon Kapsülü okyanusa iniş yaptı. Kapsül dışarıdan açılmadığı için bunun için astronotların yardıma ihtiyacı var. İşte detaylar…

Alper Gezeravcı ve Ax-3 ekibi Dünya’ya dönüş yaptı!

Alper Gezeravcı uzaya giden ilk Türk astronot olmayı başardı. 14 günlük Uluslararası Uzay İstasyonu macerasında Gezeravcı TÜBİTAK ve Türk Uzay Ajansı’nın hazırladığı deneyleri tamamladı. Ardından dönüş yolculuğu için hava koşullarının uygun olmasını bekledi.

Olumsuz hava koşulları yüzünden dönüşü birkaç gün ertelenen Gezeravcı ve ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılmasını tüm Türkiye tek yürek olarak izledi. 42.5 saatlik yolculuğun ardından Gezeravcı ve ekibi nihayet Dünya’ya dönüş yaptı. Okyanusa iniş yapan Dragon Kapsülü dışarıdan açılmadığı için teknik ekibin yardımını bekliyor.

TUA, Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk deneyini paylaştı!

Peki AX-3 mürettebatını kurtarma süreci nasıl gerçekleşecek? Suya inişin ardından, kurtarma botları, Dragon kapsülünü, okyanusta bekleyen gemiye taşıyacak. Bu süreçte astronotlar hala kapsülün içerisinde olacak. Öncelikle Dragon Kapsülü gemide platforma sabitlenecek. Daha sonra Dragon uzay aracının kapısı açılacak ve astronotlar teker teker kapsülden çıkartılacak.

Uzun bir aranın ardından Dünya’ya dönen Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronot, gemide ilk sağlık taramasından geçecek. Ardından helikopterle havalimanına, oradan da uçakla Houston’a gidecekler. Astronotlar, uçakta daha kapsamlı bir sağlık taramasından geçirilecek. Ekip, uzay yolculuğu sonrası Dünya’ya uyum sürecinin sağlanması için Houston’da birkaç gün dinlenecek.

Dün ise Türk Uzay Ajansı TUA Gezeravcı’nın uzayda yaptığı ilk deneyi paylaştı. Bu deneyler bilimsel çalışmalarımıza ışık tutacak.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz