Bulaşıkları makineye atmadan önce temizlemeyin! İşte nedeni

0
375 Okunma
Bulaşıkları makineye atmadan önce temizlemeyin! İşte nedeni

Bulaşık makineleri kullandığımız gereçlerin temizliği için üretildi. Fakat birçoğumuz hala bulaşıkları makineye atmadan önce sudan geçiriyor. Aslında geçmişten gelen bu alışkanlığı yapmanıza gerek yok. Hatta ortaya çıkan sonuçlara göre yapmamanız daha doğru. İşte detaylar.

Bulaşıkları makineye atmadan önce sudan geçirmeyin

Bulaşıkları makineye atmadan önce temizlemeyin! İşte nedeni

Çok eski tarihlere dayanmayan bulaşık makineleri ilk çıktığı günlere göre oldukça gelişmiş durumda. Farklı program ve yıkama modları bulunan makinelerin artık temizleme süreleri ve yıkama şekilleri de değişti. Bulaşık işini tamamen üstlenmesi beklenen bu makinelere, bulaşıkları makineye atmadan sudan geçiriyoruz. Artık alışkanlık haline getirdiğimiz bu durum bize annelerimizden geçmiş olabilir. Fakat artık annelerimizin zamanındaki makineleri kullanmıyoruz. Daha iyi temizlenmesi ve kalıntı kalmaması için yapılan bu davranış aslında yeni makineler için olumlu bir sonuç doğurmuyor. Aksine bu durum makinenizin çalışma prensiplerine aykırı.

Bulaşıkları makineye atmadan önce temizlemeyin! İşte nedeni

Birçok bulaşık makinesi ve deterjan üreticisi, bulaşıkların makineye kirli şekilde atılması gerektiğini savunuyor. Bu konuda yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan raporda şu ifadeler yer alıyor;

“Modern bulaşık makinelerinde ön durulama gerekli değildir. Çünkü makineler bulaşıkların ne kadar kirli olduğuna bağlı yıkama döngüsü ayarlayan sensörlere sahip.”

Kısaca makinelerinizin doğru yıkama yolunu bulması için; bulaşıkları makineye atmadan önce durulamayın ve onları kirli bırakın. TargetClean adı verilen sensörler bulaşıkları üzerindeki kirleri tespit ederek ona göre bir yıkama performansı sunuyor. Durum sadece bununla da sınırlı değil. Aynı özellik makine deterjanlarında da var. Deterjanlar hakkında yapılan bir açıklamaya göre; tabakların üzerinde parçacıklara tutunarak görevini yerine getiren deterjanlar; sudan geçirme sebebi ile tutunacak yer bulamaz. Bu durum deterjanın temizleme performansını düşürüyor.

Robot süpürgeye ihtiyacın var mı?

Tüm bu performans durumlarını bir kenara bıraktıktan sonra işin ekolojik tarafınıda değerlendirmek gerekiyor. Daha az su ile bulaşıkları yıkayarak doğaya katkı sağlayan makineler; sudan geçirme sebebi ile amacı dışına çıkıyor. Makinenin daha az suyla temizleyeceği kirleri önden yıkamak sadece su israfına neden oluyor. Üstelik yeni model bulaşık makineleri eskiye göre artık daha az su kullanıyor.

Siz de bulaşıklarınızı makineye atmadan önce durulayanlardansanız bunu bir daha düşünün. Hem su tüketiminizi azaltıp hem de daha temiz bulaşıklar elde etmek için durulama yapmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz