Çocuklar video oyunları ile ne zaman tanıştırılmalı?

0
159 Okunma
Çocuk video oyunları ile ne zaman tanıştırılmalı?

Günümüz dünyasında çocukları teknolojik aletlerden uzak tutmak neredeyse imkansız. Her türlü sınırsız içeriğin bulunduğu ekranlar sadece izlenilebilir içeriklerle değil; oyunlarla da çocukların ilgisini çekiyor. Peki “Çocuklarımızı video oyunları ile ne zaman tanıştırmalıyız?” İşte sorunun cevabı.

Çocuklar ne zaman video oyunları ile tanıştırılmalı?

Çocuk video oyunları ile ne zaman tanıştırılmalı? 1

Aslında video oyunları sadece günümüzün problemi değil. Yaklaşık 1970 yıllarından bu zamana benzer oyunlar hayatımızda hep vardı. Sadece artık daha çok gelişti ve erişilebilirliği kolaylaştı. Dijital oyunlar çocukların ilgisini zaten çekiyordu. Bunun üzerine bir de Pandemi şartları eklenince bu yöne olan ilgi arttı. Çocukların ekran başına geçme ve ekran başında kalma süreleri olumsuz yönde gelişme gösteriyor. Bu olumsuzluktan onları korumaksa ebeveynlere kalıyor. Fakat bu konuda birçok ebeveynin kafası karışık. Anne-babalar yaşadığı çağın koşullarından çocuklarını faydalandırmak isterken aynı zaman da zararlarından da korumak istiyor. Tam burada akıllara şu soru geliyor. “Çocuklarımı video oyunları ile ne zaman tanıştırmalıyım?” ve “Nasıl bir süreç izlemeliyim?” Families at Play: Connecting and Learning Through Video Games (Oynayan Aileler: Video Oyunları Yoluyla Bağlanmak ve Öğrenmek) kitabı yazarı Sinem Siyahhan bu konu ile ilgili şunları söylüyor;

Siyahhan, 18 aylıktan daha küçük olan çocukların her türlü ekrandan uzak tutulması gerektiğini savunuyor. 18-24 ay arasındaki çocuklar ise sadece ebeveyn kontrolünde ve kaliteli içerikler sağlanarak ekranlar ile buluşmalı. Bu dönemde özellikle bilişsel ve zihinsel faaliyetlerini geliştirebilecek oyunlar, video içerikleri ebeveyn kontrolü ile çocukların gelişimine katkı sağlıyor. Tabi ki bu sürelerin çok uzun tutulmaması gerekiyor. 24 ay sonrasında ise çocuklar yaş gruplarına uygun, ebeveyn denetiminde ekranlar ile süreli olarak yalnız bırakılabilir. Yani içeriğini bildiğiniz bir video oyununu belirli bir zaman aralığı belirleyerek çocuğunuzun tek başına deneyimlemesine izin verebilirsiniz. Fakat bu sürenin de aşılmaması öneriliyor. Özellikle alışkanlık edinme döneminde olan çocuklar için verilen tavizler ilerleyen süreçte kontrolü zor bir duruma gelebiliyor.

Anne ve anne adaylarının takip edebileceği 5 Instagram hesabı

Pandemi sebebi ile sosyal faaliyetlerden mahrum kalan çocuklarımızı ekran başında kontrolsüz bırakmamaya özen göstermeliyiz. İçeriklerinden emin olduğumuz ve mümkünse öncesinde deneyimlediğimiz oyunlar ile çocuklarınıza olumlu katkılarda bulunabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz