Covid-19 ebeveyn ihtiyaçlarını nasıl değiştirdi?

0
154 Okunma
Covid-19 ebeveyn

Anne-babalar daha iyi bir ebeveyn olmak için yıllardır çeşitli araştırmalar yapıyor. Blogları okumak, uzmanlara danışmak, kitaplar ve videolar en büyük kaynaklar arasında yer alıyor. Her ebeveyn kendisi ve çocuğu için çeşitli ritüeller oluşturdu. Fakat Covid-19 sebebi ile ebeveynlerin ihtiyaçları da değişikliğe uğradı. Bu durum Google arama verilerini de etkiledi.

Covid-19 aile dinamiklerini ne yönde etkiledi?

Covid-19 ebeveyn

Google, Green Room Collective ile iş birliği yaparak arama sonuçlarını inceledi. Bu inceleme sonucunda bazı bulgular ortaya çıktı. Ebeveynler artık evde daha iyi vakit geçirebilmenin ve çocuklarını daha iyi anlamının yollarını arıyor. Ebeveynler arasından gelen bir yorum şu şekilde, “Gün içinde çocuklara daha önce hiç olmadığı kadar ilgi göstermemiz gerekiyor. Onları artık daha iyi tanıdığımı hissediyorum. Eskisine kıyasla çok daha fazla etkileşimimiz oldu.”

Ailesi ile birlikte evde vakit geçirmenin en kesin yolu birlikte film izlemek olduğu aşikar. Geçtiğimiz yıllara göre Aile filmleri aranma oranı tüm dünyada %100 artış gösterdi. Bunun yanı sıra çocukların online eğitim süreci ve ebeveynlerin uzaktan çalışma durumları karşı karşıya kaldı. Bu yüzden evlerimiz artık sadece ev değil, birer ofis ve okul niteliği de kazandı. Bu durum ise aramalara “Çocuk masası” terimi ile yansıdı. Çocuk masası terimi geçtiğimiz yıllara göre %500 daha arttı. Anne-babalar çocukları için bu süreçte hem ebeveyn hem de bir öğretici konumunda yer aldı.

Netflix’te çocuklarınızla beraber izleyebileceğiniz 5 film

Araştırmaya katılanlardan bir ebeveyn “Bu yaştaki çocukların gün içinde nelere ihtiyacı olduğunu ve öğretmen olmanın ne kadar zor olduğunu yeni öğrendim” sözlerini ifade etti. Sürecin en çok arananları arasında “Online eğitim” yer aldı. Aramalarda artan bu sonuçlar da çocuklar için yapılacak aktiviteler de yer alıyor. Özellikle evde yapılabilecek aktiviteler artık daha fazla dikkat çekiyor.

Ebeveynlerin tek endişesi eğitim ve eğlence ile sınırlı kalmadı. Anne-babalar kısıtlanan, iptal edilen veya süresiz olarak ertelenen çok fazla kayıp deneyim olduğunu ifade ediyor. Bu bağlamda en çok aranan kelime grubu “Doğum günü afişleri” olarak yer alıyor. Geçtiğimiz yıllara göre %100 artış gösteren bu terim, ailelerin ev içi etkinliklere verdiği önemi anlatıyor.

Araştırma sonuçlarına göre tüm insanların en çokta ebeveynlerin açısından önemi artan iki kuram var. Bunlar; kontrolden çıkabilecek bir durumu kontrol altına alma hissini yeniden kazanma ihtiyacı ve insanla olan bağlantıya duyulan ihtiyaç.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz