GIF hakkında bilmediğiniz 5 gerçek!

0
380 Okunma

Sohbetlere neşe katan, duygularımızı tek bir görsel ile apaçık hale getiren GIF hakkında ne biliyorsunuz? Çok uzun zamandır hayatımızda olan ve sıklıkla kullandığımız hareketli resimler özellikle grup sohbetlerinin vazgeçilmezi. İşte dijital hayatın hemen hemen her yerinde olan GIF hakkında muhtemelen bilmediğiniz 5 şey.

GIF’in tarihçesi World Wide Web’den önce geliyor

GIF hakkında bilmediğiniz 5 gerçek!

Henüz interneti kullanışlı hale getiren www yani world wide web dahi piyasada yokken GIF vardı. Şaşırtıcı değil mi? GIF’in tarihçesi 1987 yıllarına dayanıyor. CompuServe’de Steve Wilhite liderliğinde geliştirilen bu sistem; siyah-beyaz dönemlerden beri hayatımızda.

İlk GIF durağan bir görüntüye sahipti

Bilindiği üzere GIF’ler haraketli resimlerdir. Bir kaç saniye süreyle başa saran bu resimlerin ilki durağan bir görüntüydü. Bir doya biçiminde rastlanan bu resim hakkında Wilhelm; “İlk GIF’in bir uçak resmi olduğunu düşünüyorum, uzun zaman önceydi.” şeklinde konuşuyor. Yani ilk görüntü yukarıda paylaştığımız uçak resmi.

Netscape, ilk hareketli GIF’leri oluşturdu

GIF hakkında bilmediğiniz 5 gerçek!

Şimdi alıştığımız bu kısa animasyonların ilki ise Netscape tarafından oluşturuldu. Bu görüntü tekrar eden bir salyttan ibaretti. Bu slayt ile birlikte 1989 yılında hayatımıza girdi. Daha sonra bu alan da kendili geliştiren Netscape 1995 yılında Netscape Navigator 2.0’ı piyasaya sürerek GIF için önemli bir adım daha attı.

Tellaffuzu yanlış yapıyor olabilirsiniz

GIF hakkında bilmediğiniz 5 gerçek!

GIF yazısının aslında nasıl ifade edildiğini hiç düşündünüz mü? Alıştığımız bu telafuz aslında yanlış. Online Today makelesinde yer alan bir yazıya göre telaffuz ile ilgili bir latife yer alıyor. GIF kelimesini çoğumuz kalın bir G ile dile getiriryoruz. Aslında olması gereken yumuşak bir G kullanmak.

Meme kültürü GIF’i canlandırdı

Şimdi kullanmaktan vazgeçemediğimiz bu görseller bir ara oldukça durağanlanmış. Web yazılımından öteye gidemeyen GIF’ler 2000 ler sonrasında kullanımı duraksadı. En dikkat çekici viral GIF ise “dans eden bir bebek” oldu. Sosyal medyanın yaygınlaşması gibi faktörler ile 2010 yıllarında yeniden popüler olan GIF; şimdi mesajlaşamaların ve sosyal medyanın vazgeçilmezi haline geldi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz