Google ile Oracle davalık oldu!

0
245 Okunma
Google ile Oracle

İki Amerikalı dev teknoloji şirketi davalık oldu! Oracle’ın, Google aleyhine Android işletim sisteminde Java yazılım platformunun kullanılması nedeniyle açtığı fikri mülkiyet davası, Yüksek Mahkeme’de görülmeye başlandı. Peki Google ile Oracle davasında hangi gelişmeler yaşandı?

Dava neden açıldı?

Aslında olay şu şekilde başlıyor;  2007’de cep telefonları için işletim sistemi olarak geliştirilen Android’in hazırlanırken, milyonlarca satır yeni bilgisayar kodu yazıldığını, yazılım tabanı olarak kullanılan Java’dan ise yalnızca 11 bin 330 satır kod kullanıldığını belirtti. Google’ın avukatları ise bu olaylardan sonra fikri mülkiyet iddiasının haksız olduğunu söyleyerek şirketlerini savundu.

Java’nın  açık platform bir uygulama programlama arayüzü (API) olduğunu vurgulayan Google tarafı, açık platformlardaki kök kodları kullanmanın bilgisayar ve yazılım endüstrisi içinde yaygın bir uygulama olduğunu, bunun fikri mülkiyet kapsamında sayılamayacağını söyleyerek iddialarının arkasında olduğunu belirtti. Fakat Oracle da kodun kendine ait kısmı için telif hakkı talep ediyor. Ayrıca Google ile Oracle arasındaki dava pandemi nedeni ile online bir şekilde görüldü.

Google ile Oracle

Davanın açıldığı zamandan itibaren her iki şirket de el değiştirdi. Dava ilk olarak  Larry Ellison hala Oracle’ın yönetimindeyken ve Eric Schmidt Google’ın CEO’suyken başladı. Fakat şu an Google artık Alphabet’in yan kuruluşu. Android 11 sürümünde aynı kalan tek şey ise Java’nın popülerliği…

Yaşanan gelişmeler

– Oracle’ın 2010’da Kaliforniya Kuzey Bölge Mahkemesine açtığı davada, mahkeme Google’ı haklı bulmuştu.

Oracle, kararı temyize götürmüş, Temyiz Mahkemesi 9 Mayıs 2014’te verdiği kararda, API’lerin telif hakkı kapsamına girdiğine hükmetmişti.

– Temyiz sürecinin ardından Google, davayı ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşımıştı.

 

Twitter toplu takip özelliğini test ediyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz