İki yılın sonunda Covid-19 hayatımızı nasıl değiştirdi?

0
450 Okunma

İki yıl önce geçtiğimiz cuma günü Dünya Sağlık Örgütü tarafından koronavirüs salgını için pandemi ilan edildi. O günden beri hiç kimsenin hayatı eskisi gibi olmadı ve çoğu alışkanlıklarımız sekteye uğradı. Peki ya iki yılın sonunda Covid-19 hayatımızı nasıl değiştirdi?

Pandeminin yükü kadınların omuzunda! İşte çözümler

Pandeminin 2. yıldönümünü gerçekleştirdik, peki ya hayatımızda neler değişti?

Dünya çapında milyonlarca insan hastalandı ve sadece ABD’de 1 milyondan fazla insan öldü. İşler kaybedildi ve hükümet can simidi olarak eşi görülmemiş uyarıcı kontroller gönderdi. Restoranlar, salonlar, spor salonları ve sevilen yerel işletmeler kapandı. Hatta birçok yerel işletme temelli olarak kapatılmak zorunda kaldı.

İnternet üzerinden toplantılar vazgeçilmez bir hal aldı, yüz maskeleri günlük aksesuarlar haline geldi. Bitmek bilmeyen bir şekilde televizyonlarda, sosyal hayatımızda ve sosyal medyada “Sosyal Mesafe” hakkında konuştuk. İnsanlar her yeni enfeksiyon dalgası olduğunda COVID-19 testi yaptırmak için saatlerce kuyrukta beklediler.

Pandemi kolektif ruha büründükçe ve Amerikan halkı Beyaz Saray’da ikinci bir Trump dönemini açıkça tartışırken, 2020 yazında ırksal ve sosyal eşitsizlikler (bazıları yıkıcı dönüşler alan) üzerine büyük protestolar Amerikan şehirlerini sardı, yeni ve büyüyen bir perakende yatırımcı sınıfı Wall Street kuruluşuna saldırılarını planladı.

İkinci el arabalar pandemide çok fazla talep gördü

2020 baharı boyunca evlerinde mahsur kaldıktan ve toplu taşıma araçlarına, taksilere ve potansiyel virüs vektörleri olarak dolup taşan sürüşe karşı yeni temkinli olduktan sonra, birçok insan kendi arabasına ihtiyaç duydukları veya en azından istedikleri sonucuna vardı. Bazıları uzaktan çalışabiliyor, kentsel alanlardan ve birçok geçiş seçeneğinden uzaklaştı. Ve bu da arabalara yeni bir talep yarattı.

Ancak talepteki artış, otomobil fabrikasının kapanması ve çipler ve yeni araba envanterlerini sıkan parça kıtlığı ile birleştiğinde, çok rekabetçi bir ikinci el otomobil pazarı yarattı. Fiyatlar yükseldi. Perşembe günü açıklanan tüketici fiyat endeksine göre, ikinci el otomobil ve kamyonetlerin maliyeti Şubat 2021’e göre yüzde 41,2 arttı.

Daha fazla evcil hayvan sahibi olduk

Pandeminin insanları yalnızlaştırmasıyla birlikte hayvan sahiplenme oranları da arttı. Dünya çapında salgın esnasında yaklaşık olarak 11 milyon evcil hayvanın yeni yuvalarına kavuştukları açıklandı.

Temassız ödemeye talep arttı

Pandemi geldi ve aniden temassız ödemeler daha çekici hale geldi: Alışveriş yapanlar bir kasiyere nakit para vermek veya bilet makinesindeki düğmelere dokunmak yerine, telefonlarını veya kartlarını bir terminale dokunabilir ve bu ekstra etkileşimden kaçınabildi. Visa Baş Ürün Sorumlusu Jack Forestell yakın tarihli bir yatırımcı konferansında yaptığı konuşmada, transitin “insanları dokunmaya alış etmenin en iyi yollarından biri” olduğunu söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz