İlk kez Türk bilim kadını Ulusal Bilimler Akademisinde!

0
502 Okunma
İlk kez Türk bilim kadını

Bilim insanlarımız dünya çapında bizi gururlandırmaya devam ediyor. Şimdiki haber ise Amerika’dan geldi. Dünyanın en seçkin bilim kurumları arasında yer alan Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde bir ilk yaşandı ve ilk kez Türk bilim kadını üye olarak seçildi. Prof. Dr. İvet Bahar üyeliğe seçilen ilk Türk bilim kadını. Kadınların bilim dünyasında hala dışlandığı şu dönemde önemli bir adım olarak görülen bu hamle göğsümüzü kabartmaya yetiyor.

Prof. Dr. İvet Bahar: İlk kez Türk bilim kadını üyeliğine seçildi!

Bildiğiniz gibi kadınlar hala kendilerini çalıştıkları alanlarda kanıtlamak için erkeklerden fazla efor sarf etmesi gerekiyor. Maalesef erkek egemen sistemin içinde yer alan Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde bir ilke imza attı ve Türk bilim kadını Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar akademi üyeliğine seçildi.

İlk kez Türk bilim kadını

Başarılı bilim insanı Bahar aslen ilaç tasarımları üzerinde çalışmalar yapıyor. Günümüzde önemli olarak görülen bir alan olan ilaç tasarımları üzerine çalışmalarını sürdüren bilim insanı, 190’ı Nobel ödüllü ve toplamda 2 bin 900 üyesi bulunan Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne (NAS) seçildi. İvet Bahar, bu şekilde bir ilki de başarmış oluyor.

Prof. Dr. İvet Bahar, DHA için yaptığı açıklamada: ‘’Bu seçim aslında şimdiye dek yürüttüğüm araştırmaların saygın bir bilim kurumu tarafından kabul görmesi anlamına geliyor.

Bu da çok gurur verici bir şey tabii.’’ Diyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde 15 yıllık başırılı bir kariyer sonrası 2001 yılında ABD’ye giden bilim insanı, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kurucusu ve başkanı olduğu Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi bölümünde 120 kişilik bir ekibi yönetiyor. Bu başarısına bir de Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliği eklenmiş oldu.

Peki burada başka Türk var mı? Evet bulunuyor. Diğer başarılı bilim insanlarımız arasında Nobel ödülü kazanan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar da bulunuyor. Ona ise MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Celal Şengör ve Antropolog Prof. Dr. Mustafa Özdoğan da akademide yer alan bilim insanları arasında yer alıyor.

Türk bilim kadınları bizi gururlandırıyor: ABD’den ödül!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz