Kadınların en çok oynadığı mobil oyunlar

0
4.525 Okunma
kadınların oynadığı mobil oyunlar

Tahmin edilenin aksine, mobil oyunlar sadece çocukların ve gençlerin değil, 7’den, 70’e kadar her jenerasyondan kullanıcının da ilgi alanına giriyor. Günlerine ufak bir mola vermek isteyen, gün boyu yaşadığı stresten uzaklaşmak isteyenler ya da toplu taşımanın çilesinden bir nebze kurtulmak isteyenler çareyi mobil oyunlarda buluyor.

Peki neden oyun oynarız?

Oyunlar çoğu zaman kadınlar için de erkekler için de zamanı güzel ve eğlenceli değerlendirmek için bir yardımcı olarak görülüyor. Boş vakitleri öldüren aynı zamanda kategorisi değiştikçe öğretici dahi olabilen oyunlar, kişilerin rahatlamasını sağlıyor. Günlük sorunlar ve sıkıntılar ise oynanan o kısa oyunlarla atlatılabiliyor.

İşte bu boş zamanı değerlendirme ve kısa süreli bekleme anlarındaki ihtiyaçlar dahilinde gelişen mobil oyunlar, hızla yeni jenerasyonun hayatında yükselişe geçti. Toplu taşıma kullanırken geçen süreden tutun da evde yemek hazırlarken en sevdiği oyunun bölüm sonu canavarını geçmeye çalışanlara kadar mobil oyunlar artık hayatımızın bir parçası.

Mobil fotoğrafçılık için en iyi kamera lensleri

Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan kadınların en çok oynadığı mobil oyunlar neymiş? Yakından bakalım.

Kadınlar ve erkekler için oyunlar bazında bazı çıkarımlar yapmak mümkün ancak, kesin bir sonuç var o da kadınların erkeklere oranla mobil oyunları daha fazla oynadıkları. Kadınlar ve oyunlar arasındaki ilişki 1990’lardan bu yana kapsamlı akademik, kurumsal ve sosyal ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. Kadın oyuncular genellikle azınlık olarak kabul edilse de son birkaç yıldır mobil oyun tarafında kadınların erkekleri geçtiği görülüyor. Araştırmalar 2010’lardan bu yana kadınlar ve erkekler arasındaki oyun oynama farkının kapandığına işaret ediyor.

Türkiye’de mobil oyuncuların yıllar içindeki tercihleri değişkenlik gösteriyor. 2017 yılından 2019 yılına kadarki geçen sürede tercihler farklılaşıyor. Battle Royale oyunların mobil oyun pazarını domine ettiği günümüzde, söz konusu araştırma mobil oyunların modasının her geçen gün arttığına dair oldukça ilginç bilgileri içinde barındırıyor.

2017 yılında yapılan araştırmada mobil oyuncuların yüzde 79’u haftada bir kere veya daha fazla oyun oynarken bu oran 2019 yılına geldiğinde yüzde 94’e çıkmış durumda. Mobil oyunlar da gün geçtikçe oyunseverlerin akıllı telefonlarına yükleyip unuttuğu ya da sildiği aplikasyonlar olmaktan çıkmış adeta bir tutkuya dönüşmüş durumda. Akıllı telefonlarında en az 1 ya da en fazla 3 arasında yüklü bulunan oyunların sayısı yüzde 53’ten yüzde 66 gibi bir rakama yükselmiş.

kadınların oynadığı mobil oyunlar

Kadınların oynadığı mobil oyunlar neler?

Türkiye’de bu yıl yapılan Mobil Oyuncular araştırmasının sonuçları ise şaşırtacak şekilde. Zira klasikleşmiş algının dışında gençlerden, orta yaşlılara, annelere, üniversite öğrencilerinden, çalışan insanlara kadar her yaştan, kitleden ve ekonomik çevreden kullanıcıyı radarına alan mobil oyunlar, reklamlar ile markaların ulaşacağı yeni bir alan açmış durumda.

Gelelim kadınların oynadığı oyunlara. 2015 yılına bakıldığında bilgisayar tarafında kadınlar en çok LOL(League of Legends) oynuyor. Konsol tarafına gelindiğinde ilk sırayı Mortal Combat X alırken, ikinci sırayı da Grand Theft Auto 5 alıyor. Onu da Little Pig Planet 3 takip ediyor.

Dünyada kadınların en çok hangi mobil oyunları tercih ettiğine dair bir araştırma yapılmış. Bu araştırma kapsamında ise kadınların ilk sırada Cand Crush Saga oynadıkları ortaya çıkarken onu sırasıyla, Tetris, basit bulmaca oyunları, keşfe dayalı atmosferik oyunlar, Subway Surfers yer alırken bunun yanında kadınlar Farmville benzeri yetiştiricilik oyunlarını oynamaktan keyif alıyor.

kadınların oynadığı mobil oyunlar

2017 yılına gelindiğinde ise Mynet araştırmasına rastlıyoruz. 5 milyondan fazla oyuncunun alışkanlıklarını dikkate alarak oluşturulan araştırmada, kadınların erkeklerden daha fazla mobil oyun oynadığı ortaya çıkıyor. Bununla beraber kadınlar en çok Çanak Okey ve Kelime Oyunu oynuyor.

Aynı araştırmanın devamında ise kadınların mobil oyunları oynamaktan daha çok keyif aldığı ortaya çıkarken, erkeklerin oyunları bilgisayar üzerinden oynamaktan hoşlandığı görülüyor. Birkaç yıl önce yapılan araştırmadaysa, Türkiye’de mobil oyuncuların yüzde 51,6’sını kadınlar oluşturuyor.

Kadınların mobil oyunları seçmesindeki nedenler ise erkeklerde de olduğu gibi: Stres atmak, vakit geçirmek, eğlenmek ve bir şeyleri bitirme/tamamlama hissi olarak sıralanıyor. Kadınlar en az spor oyunlarını tercih ediyor.

Yıllar önceden günümüz teknolojilerini yaşatan mobil oyunlar!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz