Kafa travmalarını kolayca tespit edebilen el cihazı geliştirildi!

0
124 Okunma
Kafa travmalarını test edebilen el cihazı geliştirildi!

Kafa travması geçirildiğinde kafa içi basıncı yüksek olup olmadığını ölçmek hayati derecede önemlidir. Kontrol edilmediği takdirde beyin ve omurilikte hasara neden olabilir. Yeni geliştirilen bir cihaz, kafa basıncını her zamankinden daha hızlı ve kolay bir şekilde  ölçebiliyor.

Kafa içi basıncının yüksek olup olmadığını görmek için, kafa tasına bir deliğin açılması ve bir probun yerleştirilmesi gerekir. Yani tam anlamıyla bir ameliyathane ortamı! Bu yöntem hem çok pahalıdır. Hem de kaza meydana geldikten sonra da sonuç elde vermemektedir.

Kafa travmalarını test edebilen el cihazı geliştirildi!

Güney Afrika pediatrik nörocerrahi Llewellyn Padayachy tarafından icat edilen yeni avuç içi cihaz, ambulans ekipleri tarafından kullanılabiliyor ve herhangi bir delik delme gerektirmiyor.

Cihaz, organ içindeki görüntü yapılarına ulaşabilmek için ultrason kullanarak çalışıyor. Cihaz, hastanın gözüne tutuluyor. Bu yapılarda telliyon değişiklikleri tespit edilirse, kafa içi basıncın yükseldiği anlamına geliyor. Kullanıcılar, daha önce bu sonuca ulaşmak için verileri manuel olarak yorumlamak zorunda kalıyorlardı ancak; artık  yapay bir zeka sistemi artık verileri de yorumlayabiliyor.

Teknoloji başlangıçta Güney Afrika’da 16 hasta üzerinde test edildi. Bu aşamayı 28 kişilik bir grup izledi.  Bunu başarılı bir şekilde yüksek basınçlı bireyler belirledi. Cihazın geliştirilmesinde Padayachy ile ortaklığa sahip olan Norveçli SINTEF araştırma grubu, Oslo’daki Ullevål Üniversitesi Hastanesi’nde 200 hastadan daha büyük bir denemeyi planlıyor.

Bu cihaz, hayat kurtarmaya ve potansiyel beyin hasarını önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca, muayene yapmak için ameliyathanelerde pahalı cerrahi müdahaleler için hastaları taşımasına gerek kalmayacağından, uygulanması daha az masraflı olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz