Klima ile ısınan evlerde dikkat edilmesi gerekenler

0
719 Okunma

Genellikle yazın aktif olarak kullandığımız klimaların aslında tek özelliği havayı soğutmak değil. Özellikle ılıman iklimli yerlerde sıklıkla kullanılan bu ürün serinlemeniz kadar ısınmanıza da sağlıyor. Öncelikle yaşadığınız yerin iklimi klima ile ısınmaya uygun mu bunu ölçmeliyiz.

Hangi iklim şartları klima ile ısınmaya uygun?

Klima hemen her ortamda yeterli bir soğutma sağlayabiliyor. Fakat yaşadığınız bölgenin klima ile ısınmaya uygun olup olmadığı iyi ölçümlemek gerekiyor. Klimanızda yeterli verimi alabilmek için İç mekan havası ile dış mekan arasındaki ısı farkının 10 dereceyi geçmemesi öneriliyor. Örneğin içeride 20 derece civarı bir sıcaklık elde edeceğinizde dış mekan havasının 10 dereceden daha düşük olamaması tercihimizde. Ankara gibi bir yerde dışarısı 3-4 dereceleri görürken sizin evde klima ile 20 derece sıcaklık verimi alabilmeniz için klimanızın sürekli olarak yüksek performansta çalışmak zorunda kalacaktır. Bu da bir süre sonra klimanızın motoruna zarar verebilir.

Evinizi klima ile ısıtıyorsanız bunlara dikkat edin

Klima ile ısınan evlerde dikkat edilmesi gerekenler

Tercihinizi klimadan yana yaptıysanız sağlığınız için dikkat etmeniz gerekenlere dikkat etmelisiniz. Her ısıtma yönteminin çeşitli avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Havanızı nemli tutmaya özen gösterin

Tüm ısıtma tercihlerinde karşılaştığımız ortak sorun havayı kurutmasıdır. Özellikle gece uyurken etkisini daha fazla hissettiğimiz kuru hava, solunum yolarınızdaki sıkıntıları tetikleyebilir. Bir hava nemlendirici alarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Klimanızı mümkün olduğunca kapatmayın

Klima çalışma prensibi olarak sadece içinde bulunduğu havayı ısıtır. Doğal olarak kapattıktan kısa bir süre sonra ortam ısısını kaybedecektir. Bu yüzden sabahları işe giderken veya kısa süreli işlerinizi yaparken evde olamasanız bile klimanızı ekonomik mod ile  açık bırakın. Evin havası soğuduktan sonra tekrar ısıtmanız zaman ve maliyet açısından daha verimsiz olacaktır.

Klima ile ısınan evlerde dikkat edilmesi gerekenler

Odanızı düzenli aralıklarla havalandırın

Klimanız sürekli hava değişimi sağlayan bir özelliğe sahip olsa bile odanızı sürekli olarak havalandırın. Hastalıklardan korunmak ve ortamdaki nem-oksijen dengesini sağlamanın en pratik ve  sağlıklı yolu budur.

Klimanızı doğru yere konumlandırdığınızdan emin olun

Klimanızı direk size yansımayacak ve odanızın en geniş alanını gören tarafına doğru konumlandırın. Direk klimayı üzerinize doğrultmak sağlık açısından bir takın problemleri beraberinde getirebilir.

Klimanızın bakımını ihmal etmeyin

Klimanızın filtre ve iç-dış bakımını düzenli olarak yaptırın. Bu sayede hem tam performans sağlamış olursunuz hem de soluduğunuz havanın daima temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle filtre de biriken bakteriler bir takım solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir.

Bunlar dışında genel olarak enerji performansı bakımından daime a sınıfı klimalar tercih edin. Eğer odanızda çok fazla kapı pencere bulunuyorsa sağlamlıklarına ve soğuk havayı geçirip geçirmediklerine dikkat edin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz