Köpek sahipleri dikkat, onlar da sizin gibi stres olabiliyor!

0
314 Okunma
köpek

Köpekler ve sahipleri hakkında yapılan bir araştırmaya göre, sahiplerinin stres seviyesine göre, köpeklerin de stres seviyelerinde artışlar görülmüş. Yani sahibi kötü bir gün geçirmiş ve bu durumdan dolayı stres olmuşsa köpekler de bu duygu durumunu yaşayabiliyor. Bu ilginç araştırmaya göre, nankör olarak nitelendirilen kedilere kıyasla köpekler gerçekten de vefalı ve sahibine bağlı olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

İsveç’teki Linköping Üniversitesi’ndeki araştırmacılar köpeklerin, sahiplerinin stres seviyesinden etkilenip etkilenmediğini araştırdı. Bu yılın haziran ayında yayınlanan araştırma bulgularına göre, köpek sahibinin stres seviyesini yansıtabiliyor. Araştırma ekibi aylar boyunca birçok tür köpeği ve sahibinin durumlarını inceledi.

Köpek de insan da stres oluyor

Söz konusu araştırma ile hem insanlarda hem de köpeklerde stres hormonu olan kortizon seviyelerinin ölçümü sonucu bu hormonların birbiriyle senkronize olduğu görüldü. Stres seviyesi yüksek olan köpeklerin sahiplerinin de yüksek olduğu görülürken, stres seviyesi düşük olan insanlarda köpeklerinin de stres hormonu düşüktü.

köpek ve insan

Ancak bu bağlantısının sebebi neydi? Araştırma ekibinin üzerine düşündüğü bir soru olsa da henüz bu durumun kesin bir cevabı yok. Ancak bilim insanları bu konu için, kişilik özelliklerinin belirleyici olabileceğini düşünüyor. Bu konunun üzerine incelemelerini derinleştiren ekip, kişilik özelliklerinin bu durum üzerinde etkisinin olmadığı sonucuna ulaştı.

Bu araştırmaların sonucunda, ekip, daha fazla cins üzerinde çalışmayı planlıyor. Bu kapsamda, farklı türlerin stres seviyelerinin nasıl değiştiğinin gözlemek daha kolay olacak.

Küresel iklim sorununa IKEA hamlesi geliyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz