Mavi ışık mağdurlarına gözleri dinlendirecek yöntemler

0
364 Okunma
mavi ışık

Pandeminin başlaması ile birlikte ekran başında geçirilen süre bir hayli arttı. Evden çalışma, uzaktan eğitim gibi nedenler günlük yaşantıdaki; televizyon izleme ve akıllı telefon kullanımı gibi etkenler ile birleşince neredeyse günün tamamını ekran başında geçirebiliyoruz. Bu durum birçok bireyi fiziksel ve zihinsel olarak yormaya yetiyor. Günlük stresler ve iş, okul hayatındaki yoğunlukların yanı sıra dijital dünyanın bizi yoran diğer bir yüzünde mavi ışık yer alıyor.

Kısaca dijital ekranlarda bulunan mavi ışık, enerji düzeyi yüksek ve uzun vadede gözlere zarar verecek nitelikte bir ışıktır. Aslında tek düze baktığınız da zararlı olarak kategorilendirilen bu ışık; güneş ışınları arasında da yer alıyor. Üstelik güneş ışınlarında yer alan mavi ışığın insan sağlığına bir zararı yok. Fakat yakın mesafede kullandığımız ve doğal olmayan; tablet, telefon, televizyon ve bilgisayar gibi ekranlardan yayılan ışık zararlıdır. Peki bu ışığın zararlarından kendimizi nasıl koruyacağız? İşte cevabı

Mavi ışık ve neden olduğu göz yorgunluğundan korunmanın yöntemleri

mavi ışık zararları

Hayatınızdaki mavi ışık kaynaklarını azaltın

Gözleriniz yorulduğu için işten ayrılma ya da okulu bırakma gibi bir durum genellikle söz konusu değildir. Fakat hayatınızda aslında iş ve okuldan daha fazla mavi ışığa maruz kaldığınız durumlar olabilir. Saatlerce sosyal medyada gezmek, oyunlar oynamak ve uzun süre film/dizi izlemek gibi. Kendizi yorgun hissettiğiniz günlerde bu durumları azaltarak, ekransız aktivitelere yönelebilirsiniz.

Çocuklarımızı TikTok akımlarından nasıl koruruz?

Mavi ışık filtrelerinden yararlarının

Bilgisayar ya da telefonlarda mavi ışık filtreleri yer alır. Tasarım ve benzer renkleri net görmeniz gereken durumlar söz konusu değilse bu filtreleri açık tutabilirsiniz. Bu filtre zararlı ışınları maskeleyecektir.

Ek aksesuarlar edinin

Bu ışıklar sadece yazılım ile desteklenen filtreleme  özellikleri ile değil; bazı donanım ürünleriyle de engellenebilir. Örneğin bunun için bilgisayarınıza ek bir filtreli cam ya da kendinize filtreli gözlüklerden satın alabilirsiniz.

Ekrandan olabildiğince uzaklaşın

Cropped shot of a group of colleagues using their smart phones in synchronicity

Aslında ışıkların zararlarından korunmanın bir diğer yolu da ekranlardan olabildiğince uzaklaşmaktır. Bilgisayar telefon ya da tableti kullanırken olabildiğince uzakta tutmak, olası zararlardan gözlerini korur.

Tüm bunların ardından gün içerisinde sabit bir şekilde ekrana bakmanız gerekiyor ve engel olamıyorsanız kendinize kısa molalar verin. Bunun için en bilindik ve faydalı yol; 20-20-20 metodudur. Bu metoda göre her 20 dakikada gözlerinizi ekrandan kaldırıp yaklaşık 20 metre uzaktaki bir nesneye 20 saniye bakmaktır. Eğer mümkünse buna ek olarak kısa yürüyüşler de yapabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz