Mikrodalga fırınlar gerçekten zararlı mı?

0
534 Okunma

Biz kadınlar özellikle mutfakta işimizi kolaylaştıran ürünlere karşı koyamıyoruz. Kendimize ve ailemize daha çok zaman ayırabilmek için mutfakta geçirdiğimiz süreyi olabildiğince kısa tutmak ve az enerji harcamak önceliklerimizden. Yemek pişirme veya hazır yiyecekleri ısıtma konusunda bize oldukça hız kazandıran mikrodalga fırınlar 1940 yılından bu yana tüm dünyada kullanılıyor. Fakat henüz bu fırınların sağlığımıza herhangi bir zarar verip vermediği muamma.

Mikrodalga fırınlar nasıl çalışıyor?

Bu fırınların zararlı olduğunu düşünmemizin başlıca sebebi, yiyecekleri radyo dalgaları ile ısıtmaları veya pişirmeleri. Normal fırınlar gibi ısı yayarak değil, besinlerin içerisindeki su moleküllerini radyo dalgaları sayesinde yüksek derece titreşim oluşturarak işlemi gerçekleştiriyor. Bu dalgalar normal radyo dalgalarına göre daha kısa mesafeli ve frekansları daha yüksek dalgalardır. Bu yüksek dalgalar aşırı derecede seçicidir. yani içerisine giren her üründe aynı etkiyi göstermez.

İçerisinde su moleküllerini barındırmayan seramik, plastik ve cam gibi ürünleri ısıtmadan direk yiyeceklerinizi ısıtabilir. bu aşırı seçicilik sayesinde ısıtacağınız besini ayrı bir kaba yerleştirmek zorunda kalmazsınız. Mikrodalga fırınlar sadece besinler üzerinde ısınma gerçekleştirdiği için, normal fırınlara göre çok daha kısa sürede ısıtma ve pişirme işlemini tamamlayabilirler. Ayrıca fırınların içerisinde bu radyo dalgalarının dışarıya ulaşmaması için özel bir tabaka bulunur. Hatta çalışır durumdaki bir fırının kapağını açarsanız anında durur. Nedeni sizi bu dalgaların zararlı etkilerinden korumaktır.

Radyo dalgaları sadece mikrodalga fırınlarda mı bulunuyor?

Bu sorunun cevabı sanılanın aksine hayır. Evde kullandığımız bir çok ürün radyo dalgalarını kullanarak çalışıyor. Televizyon, telefon, buzdolabı ve daha bir çok cihaz aynı prensibi kullanıyor. Peki neden sadece mikrodalga fırınlar göze çarpıyor? bunun cevabı belki de anlamlandıramadığımız biz yöntem kullanması. Bir kase çorbayı 30 saniye gibi kısa bir sürede sıcacık yapan fırın, kasenin üzerinde herhangi bir ısınma oluşturmuyor. Ya da buzluktan çıkardığımız bir ürünü dakikalar içerisinde çözebildiği için dikkatleri üzerine çekiyor.

Uzmanlar ise bu fırınların kullanımı konusunda fikir ayrılığında. Bir kısım, radyo dalgalarının direk yiyecek üzerinde temas etmesi hem yiyeceklerin besin kalitesinin düşmesine hem de DNA’larında değişmeler yaşatabileceğini söylüyor. Bu yiyecekleri tüketmemizin de sağlığımız açısından zarar vereceği öne sürüyor. Diğer kısım ise eğer doğru şekilde kullanılırsa fırınların herhangi bir zararı bulunmadığını iddia ediyor.

Mikrodalga fırınlar nasıl kullanılmalı?

Eğer sizde bu fırınları kullanıyorsanız bir kaç maddeye dikkat ederek olası zararlardan kendinizi koruyabilirsiniz.

  • Fırını boş çalıştırmayın
  • Herhangi bir ısıtma veya pişirme işlemi yaparken, işlem bitmeden fırının kapağını açmayın
  • Besinlerinizi mümkün olduğunca fırın ile uyumlu kaplar içerisine koyarak ısıtın, özellikle plastik kullanımından kaçının
  • Fırın çalışırken çok yakınında olmayı tercih etmeyin
  • Besinlerinizi folyo ile sarmadan ısıtın
  • Fırın temizliğine özen gösterin
  • Fırını ıslak ve sıcak alanlarda olabildiğince uzak tutun
  • Eğer çalışma düzeninde bir arıza görür veya iç malzemesinde yıpranmalar fark ederseniz evde tamir etmeyi değil servise göndermeyi tercih edin

Henüz bir mikrodalga fırın kullanmıyor fakat almaya karar verdiyseniz nelere dikkat edeceğinize buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz