İşte Güneş Sisteminin en volkanik bölgesi!

0
238 Okunma

NASA’nın Juno uzay aracı, 3 Şubat’ta Jüpiter’in en volkanik uydusu Io’nun yanından geçti.  Ortaya görenleri hayrete düşürecek görseller çıktı. İşte karşınızda Güneş Sisteminin en volkanik bölgesi…

NASA’nın uzay aracı Juno Jüpiter’in volkanik uydusu Io’yu görüntüledi!

NASA’nın Jüpiter sondası, 3 Şubat günü Jüpiter’in volkanlarla dolu yüzeyinden yalnızca 1.500 kilometre uzakta uçtu. Bu yakınlaşma sayesinde gezegenin volkanik uydusu Io ile tanıştı. NASA’ya göre bu durumu önemli kılan Juno’nun Io’ya en yakın uçuşu değil. NASA 20 yıl sonra ilk defa bu kadar Jüpiter’e yaklaşmayı başardı.

Jüpiter'in volkanik uydusu Io

Görev operatörleri ilk görüntüler geldikten sonra görüşlerini dile getirdi: “İkiz uçuşlar, Io’nun volkanik motorunun nasıl çalıştığına ve Io’nun kayalık, dağlık yüzey arazisinin altında küresel bir magma okyanusunun var olup olmadığına dair yeni bilgiler sağlamak için tasarlandı.”

Shrek’in gerçek yüzü ortaya çıktı!

Io’nun yüzeyi oldukça sıcak. Çünkü yüzlerce sıcak ve aktif volkan içeriyor. Bu sayede Juno volkanik faaliyetleri kolaylıkla tespit etti. Ayrıca öne çıkan tümsek benzeri volkanlardan bazıları ve lavların yakın zamanda akmış olduğu karanlık alanlar aşağıdaki resimlerde kolayca görülebiliyor.

Jüpiter’in uydusu Io, güneş sistemindeki volkanik açıdan en aktif cisimdir. Yeni görüntüler de bu durumu destekler nitelikte. Io’nun yüzeyi, yüzlerce volkan ve erimiş silikat lav gölleri içeriyor. Bu lavlarla dolu manzarada yanıklar yara izleri yer alıyor.

Bu buluşma sırasında Juno, Jüpiter’in volkanik uydusu Io’nun yakından ve detaylı görüntülerini yakaladı. NASA, uzay aracının yakaladığı altı görüntüyü uzay meraklılarıyla paylaştı. Jüpiter’in volkanik uydusunun yeni görüntüleri oldukça merak uyandırdı. Jüpiter’i inceleyen bilim insanları, merakla beklenen bu yakın uçuşların gizemli, lav püskürten uydu hakkındaki temel sorulara yanıt vereceğini düşünüyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda görüşlerinizi belirtmeyi unutmayın!

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz