Tam kapanma sürecinde sosyal medya detoksuyla rahatlayın

0
538 Okunma

İçinde bulunduğumuz kapanma sürecinde küçükten büyüğe herkes; telefona, tablete, TV’ye veya bilgisayara gömüldü. Mavi ekranlarda geçirdiğimiz uzun süre bizleri maalesef ki bağımlılığa sürüklüyor, hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıkları kapımıza getiriyor. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz ve uzmanlar tarafından tavsiye edilen sosyal medya detoksu tam da burada devreye giriyor.

Sosyal medya detoksu nedir?

Sosyal medya detoksu, bir süreliğine sosyal medyadan uzak kalarak ruhsal ve zihinsel arınma sürecidir. Süresinin uzun ya da kısa olmasını kişi kendisi belirlemektedir. Bu detoksu bir ritüel haline getirmeniz hem fiziksel hem de psikolojik açıdan sizlere fayda sağlayabilir.

Neden yapılmalı?

Uzmanlar sosyal medyanın bazı özelliklerinin dopamin sistemlerini kötüye kullandığını söylüyor. Bunun yanı sıra sosyal medya her ne kadar insan hayatını kolaylaştırsa da çeşitli sendromlara da neden olabiliyor. Bu sendromlar arasında en sık rastlanan; FOMA  yani sosyal medyada bir şey kaçırma korkusudur. Bununla beraber narsistik kişilik bozuklukları, aile bağlarının zayıflaması ve kişisel diyalogların azalması da sıkça karşılaşılan diğer problemler arasında.

Nasıl yapılır?

Sosyal medya detoksu yapmak istiyorsanız öncelikle hesaplarınızı dondurun veya kullanım saatlerinizi kısıtlayın. İrade konusunda sıkıntı çekeceğinize inanıyorsanız uygulamaları geçici olarak silebilirsiniz. Sosyal medyanın bıraktığı boşluğu; kitap okuyarak, fiziksel aktiviteler yaparak ve ailenizle vakit geçirerek doldurabilirsiniz. Detoksun ne kadar süreceğine ise ihtiyaç ve isteklerinize göre karar vermelisiniz.

Sosyal medya hesaplarını güvende tutmanın 5 yolu

Faydaları neler?

Sosyal medya detoksunun uzmanlar tarafından belirtilen birçok faydası bulunuyor. Örneğin:

  • Daha az stres
  • Zihinsel olarak hafif hissetmek
  • Odaklanma sorunlarının azalması
  • Daha iyi kalitede uyku
  • Aileniz ve arkadaşınıza daha çok vakit ayırma

 

Daha önce sosyal medya detoksunu uygulayan takipçilerimiz, deneyimlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz