Tek kullanımlık plastiğe tasarım ile açılan savaş!

0
301 Okunma
Tek kullanımlık plastik

Endüstriyel tasarım stüdyosu PriestmanGoode tek kullanımlık plastiklere karşı savaş açtı. Bu kapsamda öğütülmüş kahve çekirdeği ve pirinç kabuğu ile birçok malzeme geliştirildi. Yemek tepsisi ve tuvalet araçlarının bu yolla üretilmesi ise verimliliği artırıyorken aynı zamanda temiz bir çevre için de önemli bir adım. 

Londra’daki Tasarım Müzesi’nde Get Onboard: Reduce başlıklı yeni sergisinin bir parçası olarak geliştirilen “yeniden kullanma” fikrinden yola çıkan PriestmanGoode, üretilen plastik atık miktarını azaltmak amacıyla uçaklar için kabin hizmetinin çeşitli öğelerini yeniden tasarladı.

PriestmanGoode’un strateji direktörü Jo Rowan, yeniden kullanma fikirine ürettikleri alternatif için: “Hepimiz seyahat ediyoruz, ister iş ister eğlence için ve bu hayatımızın ayrılmaz bir parçası” diyor ve devam ediyor, “Ama fark etmediğimiz bir şey var. O dabireyler olarak bu süreçte yarattığımız atıklar.”

Dünyayı tek kullanımlık plastikler ile kirletiyoruz

tek kullanımlık plastikler

İnsanlar olarak  milyarlarca plastik atığın doğaya karışmasına neden oluyoruz. Tek kullanımlık plastikler her geçen gün artan kullanımlarına rağmen birçok proje ile buna alternatifler sunuluyor. 

Bunu tersine döndürmek adına alternatifler geliştiren tasarım stüdyosu, uzun mesafeli uçuşlarda kişi başına ortalama 500 gram tek kullanımlık plastik atık üretildiğini gördü ve buna tasarımla çözüm geliştirdi. 

Ekibin yaptığı araştırmayla, uçak yolcularının kulaklık ve göz maskelerinden, tuvalet malzemelerine ve yemek atıklarına kadar her yıl küresel yolcu uçuşlarında tahmini 5 milyon 700 ton kabin atıklarının oluştuğu anlamına geliyor. 

Projenin amacı da bu milyonlarca atığı tek haneli rakamlara indirmek bu bağlamda yola çıkan ekip,biyolojik atıkları ve halihazırda hindistan cevizi ağacı ve pirinç gibi doğal malzemelerle oldukça şık duran tepsi, yemek kabı ve temizlik malzemeleri ortaya çıkarttılar. 

tek kullanımlık plastikler

Biyolojik atıklardan tek kullanımlık plastikler için alternatif

Örneğin fincan yapmak için, polilaktik asit bağlayıcı ile karıştırılmış pirinç kabuğundan, ve alglerden oluşan bir birleşimle oldukça sağlam bir fincan geliştiren ekip, yine sos ve süt içeren küçük plastik kaplar yerine, yenilebilen kapsüller geliştirdi. Bildiğiniz gibi yenebilen yosundan oluşan kapsüller, bu yıl Londra Maratonu’ndaki koşuculara dağıtılmıştı. 

Bu fikir ilk etapta kabin yolculuklarındaki plastikleri azaltmaya yönelik olsa da birçok alana uygulanabilir. Ayrıca farkındalığı da artırmayı amaçlayan bu tasarım projesi, yolculara toplu atığın etkisini göstererek, yolcuları uçarken tüketici davranışlarını değiştirmeleri konusunda da cesaretlendirmeyi umuyor. 

Sıcak ya da soğuk içeceğiniz iki dakikaya hazır!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz